Elfogták a fővárosi szoborrongálókat

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vett a rendőrség egy férfit, aki a gyanú szerint több fővárosi emlékműre is mocskolódó feliratokat fújt péntekre virradóra. Feltételezett társa szabadlábon védekezik. Mindkét férfi tagad.
Vágólapra másolva!

Elfogtak a rendőrök két férfit, akik a gyanú szerint több fővárosi emlékművet is megrongáltak. Péntek délelőtt több állampolgári bejelentés is érkezett a rendőrségre fővárosi emlékművek megrongálásáról. Az akkor még ismeretlen tettesek különböző mocskolódó feliratokat festettek a Duna-parti mártíremlékműre, a szintén XIII. kerületi, Pozsonyi úti zsidó emlékműre és az V. kerületben a Szabadság téri szovjet emlékműre.

A BRFK szombaton közölte, hogy az egyik gyanúsítottat őrizetbe vették, társa szabadlábon védekezhet. Kihallgatásuk során mindketten tagadták a bűncselekmények elkövetését, vallomást nem tettek, a gyanúsítás ellen pedig panasszal éltek. A BRFK kezdeményezi az őrizetbe vett I. Béla előzetes letartóztatását.

A rendőrség tájékoztatása szerint az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Főosztálya indított nyomozást közösség elleni izgatás megalapozott gyanúja miatt. A nyomok két férfihoz vezettek, akiket péntek késő este a lakásukon fogtak el. A házkutatások során festékszóró palackot is lefoglaltak.

Forrás: MTI/Marjai János

A XIII. kerületi mártíremlékművet 1986-ban állították az 1944-45 telén a Dunába lőttek emlékére. A szoborcsoport Makrisz Agamemnon görög művész 1960-ban készült, 1964-ben Mauthausenben felállított művének kicsinyített másolata.

Az ismeretlen rongálók emellett a "köszönjétek Dánielnek" feliratot is az emlékműre fújták, utalva arra, hogy tettükkel Dániel Péter ügyvéd múlt heti akciójáért akarnak bosszút állni: Dániel a múlt szerdán vörös festékkel öntötte le a Horthy Miklós egykori kormányzó Kerekiben felállított szobrát.