Budapesten rekedtek Nyirő József hamvai

Vágólapra másolva!
Az erdélyi magyar író újratemetéséért felelős megbízott szerint mindent tökéletesen előkészítettek, a Hargita Megyei Prefektúra mégis érvénytelennek minősítette a székelyudvarhelyi polgármester által kiadott temetkezési igazolást. Az Országgyűlési Hivatal megbízottja szerint a román kormány politikai eszközökkel akarja megakadályozni az újratemetést. A román kormánynak nem tetszik, hogy Kövér László is ott volt a vasárnapi Nyirő-megemlékezésen.
Vágólapra másolva!

Kegyeleti aktust nem lehet politikai eszközökkel megakadályozni - mondta Nyirő József újratemetéséről az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorának az újratemetésért felelős Országgyűlési Hivatal megbízottja. A Székelyudvarhelyen tartózkodó Fráter Olivér telefonon hangsúlyozta: az Országgyűlési Hivatal mindent úgy próbált előkészíteni, hogy a magyarországi és romániai törvényeket betartsák. Hozzátette, 48 órával a tervezett temetés előtt úgy értesültek, hogy a Hargita Megyei Prefektúra a Bunta Levente székelyudvarhelyi polgármester által kiadott temetkezési igazolást formai okokból érvénytelennek minősítette, ezért kénytelenek voltak a vasárnapra tervezett újratemetéstől elállni.

A történész hangsúlyozta, hogy az újratemetést tökéletesen előkészítették. Hozzátette, hogy a megfelelő formális és informális politikai csatornákon keresztül már hónapokkal korábban egyeztetést kezdtek a román kormányzattal. Azt mondta: az elmúlt hónapokban viszont két román kormány is megbukott, a jelenlegi, néhány hete hivatalban lévő kabinet pedig "egészen más politikai platformon" áll hozzá a romániai magyarságot érintő kérdésekhez.

Nyirőt nem a kesztyűtartóban kell keresni

Fráter Olivér hangsúlyozta, hogy Magyarország az újratemetést alapvetően kegyeleti aktusként fogja fel, amelyet - véleménye szerint - egy jogállamban politikai eszközökkel nem lehet megakadályozni. Arra nem számítottak, hogy a megfelelő dokumentáció alapján megkért, két lejjel, vagyis körülbelül 140 forintos illetékkel megváltott önkormányzati igazolást a hatóságok érvénytelennek tartják majd - mondta. Kijelentette, hogy miután a körülmények nem voltak tisztázottak, nem engedhették meg, hogy ilyen jogi helyzetben megtartsák az újratemetést.

Fráter Olivér arra is kitért, hogy pénteken személyesen próbálta meg beszerezni az új, formailag és alakilag is helyes iratokat a polgármesteri hivataltól. Elmondta, hogy miután az ügyintéző kitöltötte az új papírt, a polgármester azt közölte, hogy azt csak kedden tudja aláírni. Hangsúlyozta, hogy az elkövetkező napokban minden, a temetés jogszerűségéhez szükséges kritériumot teljesíteni akarnak.

Nyirő József hamvai jelenleg Budapesten vannak, azokat csak akkor szállították volna Székelyudvarhelyre, ha minden jogi körülményt tisztáztak volna - mondta a történész. Egyúttal méltatlannak nevezte a román rendőrség hozzáállását, mivel - megítélése szerint - "politikai megrendelést hajtott végre" az ügyben. "Nyirő Józsefet nem a csomagtartókban, nem a kesztyűtartókban kell keresni, Nyirő József az emberek szívében van. Azt gondolom, tegnap hazajött a lelke, és hamarosan sor fog kerülni az újratemetésére is, itt Székelyudvarhelyen" - jelentette ki.

Vasárnap este a székelyudvarhelyi papkertben Nyirő József-megemlékezést tartottak, amelyen részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke is. Kövér a megemlékezésen elmondta, győzelemre rendelt az a nép, amelynek olyan fia van, akinek a hamvaitól is félnek.

A román külügyminisztérium - hétfőre virradó éjszaka nyilvánosságra hozott sajtóközleményében - csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy a magyar parlament elnöke szerepet vállalt a Nyirő József emlékének szentelt, vasárnapi nyilvános szertartás megszervezésében, annak ellenére, hogy a korábbi nyilatkozatokban magánjellegű eseményről volt szó.

Az újratemetés miatt kialakult feszültségről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.