Egyszerűbb lesz kirakni a bérlakások lakóit

Vágólapra másolva!
Kósa Lajos indítványa szerint a határozatlan idejű bérleti szerződést az eddigi egyéves határidő helyett három hónapon belül felmondhatná az állam vagy az önkormányzat, és megszűnne a bérlők elővásárlási joga is.
Vágólapra másolva!

Változtatna a Fidesz ügyvezető alelnöke az önkormányzati és állami bérlakások felmondásának szabályain: Kósa Lajos javaslata szerint a bérbeadó állam vagy helyi önkormányzat ezentúl felmondhatná a szerződést, ha közérdekből szüksége van a bérlakásra, és felajánl legalább két, a törvényi előírásoknak megfelelő ingatlant a bérlőnek, ám az egyiket sem fogadja el.

A fideszes politikus csütörtökön nyújtotta be a parlamentnek a lakástörvény módosítására tett javaslatát, amelyre szerinte a lakások és helyiségek bérleti szabályainak egységesítése, a bérlakásrendszer ellentmondásainak csökkentése, valamint az önkormányzatok tulajdonában lévő helyiségek piaci alapú kezelése érdekében van szükség.

Kósa szerint a hatályos rendelkezések akadályozzák a bérlakás-építési programok megindulását azzal, hogy az önkormányzati lakások bérlőit kiemelt védelem illeti meg a felmondásnál. Kósa Lajos indítványa szerint a határozatlan idejű bérleti szerződést az eddig érvényes egyéves felmondási idő helyett a bérbeadó három hónapos felmondással szüntetheti meg.

A felmondási szabályok mellett Kósa Lajos a cserelakás-felajánlásra vonatkozó rendelkezést is átalakítaná, mégpedig úgy, hogy a cserelakás megfelelőségénél a jövőben nem kellene figyelembe venni az ingatlanok településen és épületen belüli fekvését. A kormánypárti képviselő javaslata megszüntetné az önkormányzati és állami tulajdonban lévő helyiségekre vonatkozó bérlői elővásárlási jogot.

A megváltozott szabályok a törvény kihirdetését követő negyedik hónap első napján lépnének hatályba, az új rendelkezéseket pedig a hatálybalépéskor meglévő bérleti és használati jogviszonyokra is alkalmazni kellene.