Orbán Viktor soha nem volt ilyen népszerűtlen

kormány népszerűség, politikusok megítélése, kétéves az Orbán-kormány,  félidős kormányértékelő
Vágólapra másolva!
Szavazótáboruknak felét elvesztették az elmúlt két évben, de még mindig magabiztosan megnyernének egy most rendezett választás a kormánypártok. A kormányváltás óta hiába gyengült jelentősen a Fidesz, egyik ellenzéki párt sem tudtott jelentősen megerősödni. A kormányzás nemcsak a pártok, de a politikusok megítélését is lerontotta: Orbán Viktor soha nem volt olyan népszerűtlen, mint az elmúlt hónapban.
Vágólapra másolva!

A 2010-es országgyűlési választásokon 2 706 292 szavazatot kapott a Fidesz és KDNP közös listája, a pártszövetség ezzel a szavazatok 52,73 százalékát szerezte meg. A kormányváltás óta készült közvélemény-kutatások szerint a Fidesz biztosan őrzi vezető helyét, nincs olyan párt, amely akár csak megközelítené a támogatottságát. Mégsem lehetnek elégedettek a kormánypártok: a felmérések szerint az elmúlt két évben elvesztették támogatóik felét.

Forrás: [origo]
Pártok támogatottsága az összes megkérdezett körében. Adatok forrása: Tárki

A Tárki közvélemény-kutató felmérése szerint két évvel ezelőtt, 2010 májusában, a választások után, a kormányalakítás hónapjában az összes megkérdezett 45 százaléka a Fideszt támogatta. A legutóbbi, idén áprilisban, ezer fő megkérdezésével készült felmérés szerint a teljes népességen belül már csak 21 százalék a kormánypártok támogatottsága. A grafikonon jól látszik, hogy míg a Fidesz-KDNP támogatottsága jelentősen csökkent az elmúlt két évben, az ellenzéki pártok támogatottsága ingadozott ugyan, de számottevően nem változott. Az MSZP jelenleg a választók 13 százalékának támogatására számíthat, a Jobbik pedig 9 százalékon áll - ezzel jelenleg, akárcsak a választások idején, harmadik, de tavaly év végén egy alkalommal már meg tudta előzni az MSZP-t. Az LMP továbbra is a bejutási küszöb közelében áll.

A grafikonon jól látszik, hogy a választok után a Fidesz még növelni is tudta eleve magas támogatottságát, a 2011-ben elért csúcspont óta azonban szinte folyamatosan veszít a népszerűségéből.

Forrás: [origo]
Pártok támogatottsága a biztos pártválasztók körében. Adatok forrás: Tárki

Drasztikusan csökkent a Fidesz támogatottsága az úgynevezett biztos pártválasztók körében is: míg 2010 májusában 67 százalék választotta őket, áprilisban már csak 42 százalék mondta azt, hogy rájuk szavazna. A Fidesztől elforduló biztos szavazók nem az ellenzékhez pártoltak, hanem a bizonytalanok táborát szaporítják: a Tárki felmérése szerint a megkérdezetteknek majdnem a fele ide tartozik. "Összességében nem szeretik ma a választópolgárok a pártokat" - hangzott el április közepén azon a konferencián, ahol a négy nagy közvélemény-kutató vezetője értékelte a pártok elmúlt kétéves támogatottságát. Az Ipsos kutatása szerint a választók ugyan a Fideszt tartják a legszerethetőbb pártnak, de ők is csak 2,6 pontot kapnak az ötös skálán.

Forrás: [origo]
Orbán Viktor népszerűsége a kormányváltás óta. Adatok forrása: Ipsos

Az elmúlt két év nemcsak a kormánypártok, de a politikusok megítélésén is sokat rontott. Orbán Viktor, aki hosszú évekig a politikusok népszerűségi listájának dobogósai közé tartozott, most a népszerűtlenebb politikusok közé tartozik. 2010-ben, amikor átvette a kormányzást, az Ipsos felmérései szerint 53 pont volt a támogatottsága, ezzel ő volt a legnépszerűbb politikus. 2012 áprilisában már csak 26 pontot kapott a megkérdezettektől. Az Ipsos 1995 márciusáig visszamenő adatbázisa szerint Orbán Viktor soha nem volt ilyen népszerűtlen, mint most: a népszerűségi mutatója általában 50 pont felett volt, de tavaly áprilisig soha nem csökkent 40 pont alá. Az első Orbán-kormány megalakításának idején, 1998 júliusában volt a legnépszerűbb, akkor 72 pontja volt, a kormányzás félidejében, 2000 májusában pedig 47. Tavaly április óta a 40 pontot sem tudta átlépni, és kétszer már 30 pont alatt is volt a népszerűsége.

Forrás: [origo]
Pártelnökök népszerűsége. Adatok forrása: Ipsos

Akkor igazán szembetűnő, hogy Orbán Viktor mennyit veszített népszerűségéből, ha összehasonlítjuk eredményét a többi párt vezetőjének népszerűségével. A kormányváltáskor Orbánt majdnem kétszer annyira kedvelték, mint a 29-29 pontos Vona Gábort és Mesterházy Attilát, és a 33 pontot szerző Schiffer Andrást. Ahogy a pártok támogatottságánál is láttuk: az ellenzéki politikusok megítélése ingadozott ugyan az elmúlt két évben, de számottevően nem változott. Orbán viszont annyit vesztett a népszerűségéből, hogy áprilisban már csak annyian kedvelték, mint Vona Gábort és Schiffer Andrást - az MSZP elnöke, Mesterházy Attila pedig két ponttal megelőzi a népszerűségi listán.

Forrás: [origo]
Kormánypárti politikusok népszerűsége. Adatok forrás: Ipsos

Nemcsak a miniszterelnök népszerűsége csökkent, a kormánypártok többi politikusa sem úszta meg bizalomvesztés nélkül az elmúlt két évet. A fontosabb kormánypárti politikusok népszerűségét összesítő grafikonon jól látszik, hogy a többé-kevésbé minden politikus népszerűsége igazodott Orbán Viktoréhoz, és a Fidesz megítéléséhez hasonlóan az elmúlt két évben fokozatosan csökkent. A kormányban Matolcsy György a legnépszerűtlenebb, ő csak 21 pontot kapott áprilisban - igaz, a kormányváltáskor is csak Kövér Lászlót szerették kevésbé a megkérdezettek. Kövér Lászlónak a választások után rövid időre még javult is a megítélése, és a házelnöki poszton, ha tartani nem is tudta a 2010-es szintet, de sokkal kevesebb szimpátiapontot veszített, mint a többi politikus.

A kormányváltáskor Orbán Viktor (53 pont) után Navracsics Tibor (44 pont) és Varga Mihály (42 pont) volt a kormány legnépszerűbb politikusa. Az ő megítélésük is sokat romlott, de áprilisban már népszerűbbek voltak, mint a miniszterelnök: Orbánnak 26, Navracsicsnak 27, Varga Mihálynak pedig 29 pontja volt. A legnépszerűbb kormánypárti politikus az Ipsos által mértek közül a 30 pontos Kósa Lajos, aki a kormányváltás idején egyedüliként épp olyan népszerű volt, mint Orbán Viktor. Rajtuk kívül még egy kormánypárti politikus előzte meg áprilisban Orbán Viktort: a frakció élére készülő Rogán Antal. A frakció éléről a Miniszterelnökség élére ugró Lázár János viszont soha nem volt népszerű: az Ipsos egy évvel ezelőtt mérte először a népszerűségét, akkor 28 ponttal az utolsó lett a kormánypárti politikusok között, és most is csak Matolcsy Györgynek köszönheti, hogy 23 pontjával nem az utolsó helyen áll a népszerűségi rangsorban.