A Nemzeti Védelmi Szolgálat jelenlegi vezetője válthatja posztján Hatala József országos rendőrfőkapitányt - írja rendőrségi forrásokra hivatkozva a hvg.hu. A lap úgy tudja: változások várhatók a Nemzeti Nyomozó Iroda és több megyei rendőrfőkapitányság élén is.

Egy hónap múlva távozhat posztjáról az országos rendőrfőkapitány - írja a hvg.hu. A lap szerint változások várhatóak a Nemzeti Nyomozó Iroda élén is. A személycserékről múlt hétfőn már beszélt Pintér Sándor belügyminiszter: éves miniszteri meghallgatásán úgy foglamazott: a leggyengébben teljesítő rendőri vezetőket - akár főkapitányokat, kapitányságvezetőket - leváltja, más beosztásba helyezi, hogy rátermettebbek, jobban felkészült szakemberek kerülhessenek a helyükre. Hozzátette: ez azt jelenti, hogy július 1-jéig lesz főkapitányi és kapitányságvezetői váltás is.

A lap rendőri és belügyi körökből származó információi szerint távozhat a testülettől Hatala József országos rendőrfőkapitány, aki jövő év elején lesz 62 éves. A nyugdíjazását azonban ez nem érinti, hiszen Hatala József 2010-ben a civil életből, nyugállományból érkezett vissza a rendőrséghez. A hvg.hu emlékeztet rá, hogy 2006-ban az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közbiztonsági igazgatói székéből ment nyugdíjba, és ezt követően Pintér Sándor korábbi vállalkozásában, a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.-nél vezérigazgató-helyetteseként tevékenykedett.

Utódja a hvg.hu információi szerint egy Pintér Sándor által elismert rendőri vezető lehet:  Bolcsik Zoltán, a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) vezetője. A lap értesüléseit az NVSZ szóvivője nem akarta kommentálni. A hvg.hu úgy tudja: jelöltként felmerült még Papp Károly neve, aki a Belügyminisztérium közmunkaprogramját irányítja helyettes-államtitkári beosztásban, és aki korábban az ORFK rendészeti főigazgatója volt. Bolcsik másik posztra kerülése estén a védelmi szolgálat új vezetője az ORFK második embere, Petőfi Attila bűnügyi főigazgató lehet, akit tavaly áprilisban neveztek ki vezérőrnaggyá - írja a lap.

A személycserék több megyei rendőr-főkapitányságot is érinthetnek, a hvg.hu információi szerint: a nyugdíjkorhatárt elérő parancsnokok helyére érkezhetnek új vezetők. Az országos és a megyei rendőri szervek mellett a lap szerint a kiemelt ügyeket vizsgáló Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) sem marad ki a sorból. Az NNI irányítását két évvel ezelőtt átvevő Csizner Zoltán helyére egyik beosztottja, Bucsek Gábor igazgatóhelyettes (egykor a szervezett bűnözés elleni osztály vezetője) kerülhet.

A hvg.hu több belügyi forrása azt mondta, hogy az NNI vezetésére alkalmas lenne Fülöp Valter, a budapesti főkapitány bűnügyi helyettese is. A személyi változásokra vonatkozóan többször is felmerült, hogy a budapesti rendőrfőkapitány, Tóth Tamás sem marad a helyén. A személycserékkel kapcsolatban a Belügyminisztérium sajtóosztályán a hvg.hu-val  azt közölték, hogy az alkotmányügyi bizottság ülésén "a miniszter úr által elmondottaknak megfelelően jelenleg tart a rendőri vezetők munkájának értékelése. Ezt követően kerül sor döntések meghozatalára, amiről a sajtót időben tájékoztatni fogjuk".