Orbán: Brüsszel nem Moszkva

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök lankadatlanul optimista, lassan, de biztosan haladunk az ötmillió munkahely felé, cél a bérszínvonal emelése is, megvan a kormányzás iránya. Az InfoRádiónak adott interjújában arra a kérdésre, hogy lesznek-e új adók, csak a reményét fejezte ki, hogy nem lesz rájuk szükség.
Vágólapra másolva!

Az eddig követett irány folytatását javaslom a következő két évben is - válaszolta Orbán Viktor kormányfő arra a kérdésre az InfoRádiónak adott interjújában, hogy ha visszamehetne az időben, akkor mit csinálna másképp. A miniszterelnök szerint az a legfontosabb, hogy a kormányzásnak legyen egy határozott iránya, és az emberek tudjanak erről, ebben a tekintetben pedig elégedett a kormányfő.

Orbán elégedett azzal is, hogy már két éve is látták, nem múlik el a válság gyorsan, a pénzügyi válság előbb reálgazdasági válságba csap át, amelynek az a veszélye, hogy társadalmi elégedetlenséget szül. Magyarországon ezt sikerült elkerülni, nem úgy, mint a görögöknél - mondta Orbán, mert a legfontosabb kérdésekről mindig megkérdezték az embereket. A nemzeti konzultációt a kormánya egyik legjobb húzásának tartja a miniszterelnök.

A nemzeti konzultáció negyedik köre kezdődik ezen a héten a közteherviselésre és a munkaügyekre vonatkozó kérdőívekkel. "A modern demokráciákban, különösen válságos időkben nem lehet az emberek nélkül kormányozni" - mondta Orbán, aki szerint a korábbi konzultációk eredményei mind beépültek a jogszabályokba, és az alaptörvényben is tükröződnek.

Orbán az egyetlen hibának azt tartja, hogy a nemzeti konzultációk eredményeit nem tudták visszajuttatni az embereknek, mivel ezt a "kommunizmus utáni, átmeneti" adatvédelmi szabályok nem engedték. Egy friss törvénymódosítással azonban ez az akadály elhárult, ezért amint véget ér a konzultáció, minden válaszadót értesítenek arról, hogy mi lett az eredmény, illetve ez alapján milyen intézkedések születtek.

"Az európai uniós ügyek azok belügyek" - mondta Orbán - "ma Magyarország politikáját nem csak Budapesten alakítjuk, hanem van egy nagyon fontos kihelyezett hadszíntér, Brüsszel is." Az EU-ban a fő szabály az együttműködés, Orbán szerint ehhez a magyar politika azonban nincs hozzászokva, hiszen korábban a külföldi központokból, például Moszkvából parancsok érkeztek, azokat kellett értelmezni és végrehajtani. "Brüsszel nem Moszkva" - jelentette ki a miniszterelnök, de szerinte ez azt is jelenti, hogy küzdeni kell az érdekeinkért, hiszen az EU soha nincsen készen, "folyamatosan folyékony halmazállapotban van", vagyis alakítható a rendszer.

"Haladunk az ötmilliós Magyarország felé" - emelte ki Orbán, amikor arról faggatták, hogy milyen eredményre büszke a gazdasági területről. A kormányváltáskor 3,7 millió embernek volt munkája, ebből 2,6 millióan fizetnek személyi jövedelemadót. Vagyis tízmillió emberből csak minden negyedik. Ez tragédia - mondta. A versenyszférában most ötvenezerrel több munkahely van, mint két éve, és a közszférában is úgy 200 ezer embernek adnak munkát az idén, erre alapozta azt Orbán, hogy lassan, de haladnak az ötmilliós munkahely álma felé.

Orbán azt állította, hogy az EU-ban sehol nem kisebb a minimálbér, mint nálunk, ezért a kormány a bérszínvonal emelését is célul tűzte ki. "Nemcsak munkahely kell, meg is kell élni tisztességesen a tisztességes munkából."

Miből lesznek munkahelyek? - hangzott a kérdés. Orbán szerint Magyarországnak termelési központtá kell válnia, újra gyártelepeket kell létesíteni az országban. Ez a folyamat szerinte zajlik, utalt az Audi vagy a Mercedes gyárbővítésére, illetve gyárépítésére, de ez lehetne gyorsabb is a szavai szerint.

Lesznek további lépések az adózásban az átmenetinek ígért, de állandósított válságadók mellett? - kérdezte a riporter Orbánt. A kormányfő azt mondta, hogy abban reménykedik, nem lesz olyan válsághullám az eurózónában, illetve a világgazdaságban, amely ledönti a lábáról Magyarországot, de nem lehet kiszámítani a jövőt. "Ezért nekünk meg kell erősíteni az izomzatunkat." Ha a görögöket nem tudják stabilizálni, akkor olyan rengés indul meg az európai gazdaságban, amely a többi országot is elérheti. Meg kell várni azt, hogy Franciaországban az új elnök után milyen irányba mennek a folyamatok. Ezért a felkészülés elkezdődött, mondta a miniszterelnök, aki azt ígérte, hogy "nem várható olyan válsághullám, amit Magyarország ne tudna sikeresen átvészelni." Az IMF-fel történő esetleges megegyezésről azt mondta, hogy az az ország érdekében áll.