Nem adja fel a fővárosi Fidesz, hogy megakadályozza a júliusi melegfelvonulást a jelenlegi formájában. Habár a szerdai közgyűlésen a fideszesek leszavazták a Jobbik javaslatát, amely büntette volna a melegfelvonulás résztvevőit, az [origo]-nak nyilatkozó egyik fideszes képviselő szerint már készül egy olyan rendelet, amely majd "kifejezetten megtiltja, hogy az Andrássy úton bugyiban táncoló férfiak vonuljanak".

"A Városháza jogászai folyamatosan dolgoznak azon, hogy lehet megakadályozni, hogy az Andrássy úton bugyiban táncoló férfiak vonuljanak" - mondta az [origo]-nak egy fideszes fővárosi képviselő, aki szerint a következő, júniusi közgyűlésen valószínűleg benyújtja a Fidesz a saját javaslatát a melegfelvonulásról.

A szerdai közgyűlésen napirenden szerepelt a közösségellenes magatartások bírságolása, ez azonban azt szabályozta, hogy ötvenezer forint helyszíni bírságot is kaphat az, aki például nem takarítja el a havat a háza elől vagy táblákat rongál meg. A szerdán megszavazott javaslatban egyáltalán nincs olyan kitétel, amely vonatkozhatna a július 7-re tervezett melegfelvonulásra.

Egy, az [origo]-nak nyilatkozó, névtelenséget kérő fideszes képviselő szerint a javaslatot benyújtó főjegyző jelezte több képviselőnek, hogy azért maradt ki a melegfelvonulás, mert "jogilag nehezen állná meg a helyét, ha a rendeletben a provokatív, megbotránkozást keltő, obszcén kifejezéseket használnák, ez ugyanis szubjektív lehet". A képviselő úgy tudja - és ezt egy másik fideszes társa megerősítette -, hogy a fővárosi jogászok egy olyan rendeleten dolgoznak, amely "kifejezetten és egyértelműen" a melegfelvonulásra vonatkozik, és ez napirendre kerülhet még az idei júliusi felvonulás előtt. A rendelet pedig majd valószínűleg nem a melegek felvonulását tiltaná be, hanem azt, hogy "a belvárosi utcákon egy szál bugyiban táncoljanak a kamionok tetején" - mondta az egyik képviselő. "Az Andrássy úttól távol vonulhatnának a melegek például ruhában" - fogalmazott egy másik fideszes.

"Fogalmazzanak megfontoltabban"

Április végén Tarlós István főpolgármester, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, Németh Zoltán, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője és Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester benyújtott egy előterjesztést, amelynek lényege, hogy közterületi obszcenitásra hivatkozva be lehetne tiltani a melegfelvonulást. Egy fideszes képviselő akkor azt mondta az [origo]-nak, hogy egy hasonló tartalmú jobbikos javaslatra válaszul nyújtották be az előterjesztést.

A jobbikos képviselők külön fővárosi rendeletben tiltották volna az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat népszerűsítését, pénzbírsággal szankcionálva az ezt megsértőket. A fideszes képviselő akkor azt mondta: a Jobbik előterjesztését a Fidesz-frakcióban nem tartották megszavazhatónak, mivel túlságosan általános volt; ugyanakkor a fideszesek szerint a melegfelvonulás megosztja a közvéleményt, és a közgyűlés többsége szerette volna kinyilvánítani, hogy nem szívesen ad ehhez felhatalmazást. A rendelettervezetről végül akkor elnapolták a döntést, mert nagy vita alakult ki a fővárosi közgyűlésben. Egy fideszes képviselő most azt mondta: "azért vették le a napirendről, mert a jegyzőnek jogi aggályai voltak".

A Jobbikot meglepte és felháborította, hogy a mostani közgyűlés napirendjén szereplő előterjesztésben szó sincs a melegfelvonulásról, ezért adott be módosító javaslatot - mondta az [origo]-nak Losonczy Pál, a Jobbik fővárosi frakcióvezetője. A módosító pénzbírsággal büntette volna a melegfelvonuláson "obszcén módon viselkedőket", mert Losonczy szerint "az obszcén viselkedést tanúsító vonuláson részt vevők kimerítik a közösségellenes magatartás fogalmát".

A módosítót a közgyűlésen támadta az MSZP, Németh Zoltán, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője pedig azt javasolta a jobbikosoknak, hogy "olvassák át még egyszer a javaslatukat, és fogalmazzanak megfontoltabban". A jobbikos módosítót szerdán a közgyűlés nagy többséggel leszavazta: csak a három jobbikos képviselő szavazott igennel, míg ketten tartózkodtak. Az egyik tartózkodó szavazatot Tarlós István főpolgármester adta le, aki a közgyűlés szünetében azt mondta az [origo]-nak, hogy véletlenül félrenyomott. A melegfelvonulásról szóló rendelettervezetről azonban nem kívánt nyilatkozni.