A Hit Gyülekezetének adták a hajdúsámsoni iskolát

Vágólapra másolva!
Öt éven át a Hit Gyülekezete működtetheti a hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményt - erről minősített többséggel határozott a települése képviselő-testülete szerdai ülésén. A Hit Gyülekezetének képviselője az ülésen megígérte, hogy az iskola semleges lesz, vagyis bárki "a saját hite szerinti hitoktatást veheti igénybe". Több szülő bekiabálásokkal tiltakozott, így a polgármesternek fel kellett függesztenie az ülést.
Vágólapra másolva!

"Szégyelljék magukat!" - kiabálták a hajdúsámsoni képviselőknek, akik megszavazták szerdán, hogy a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményt a város átadja a Hit Gyülekezetének. Több szülő azt is kiabálta a képviselőknek: "a lelküket adták el a pénzért".

A döntés után a bekiabálások miatt Hamza Gábor független polgármesternek fel kellett függesztenie az önkormányzati testület ülését. A képviselők úgy döntöttek, csak az iskola fenntartását adják át az egyháznak szeptembertől, a korábbi tervektől eltérően a helyi Eszterlánc óvodát nem adják át. A Hit Gyülekezetének képviselője kijelentette: az iskola működtetését az egyház társadalmi szolgálatnak tekinti. Hozzátette: a semlegesség jellemzi majd az iskolát, vagyis "legyen református, katolikus vagy más vallású".

Az [origo]-nak korábban egy hajdúsámsoni ateista szülő azt mondta: "Féltem a gyereket is meg magamat is. Ki tudja, mit fognak neki tanítani a Hit Gyülekezet iskolájában? És én hogyan fogok válaszolni a kérdéseire?". Szintén az egyházi átvételtől tartottak ajkai szülők, mert az ajkai polgármester is tárgyal a Hit Gyülekezetével. Ajkán a Jobbik, Hajdúsámsonban a Fidesz tiltakozott az egyházi átvétel ellen. A kifogásokra Horváth András, a Hit Gyülekezetének oktatási főigazgatója korábban úgy reagált: "Nem lesz hittérítés az iskolában, és nem lesz semmilyen vallási előírás sem diáknak, sem tanárnak, szabad iskolát szeretnénk." A Hit Gyülekezetét idén majdnem húsz önkormányzat kereste meg, hogy a fenntartásról tárgyaljanak, és az [origo] korábbi információja szerint az önkormányzatok tucatjai tárgyalnak különböző egyházakkal az iskolák átvételéről.