Magánokirat-hamisítás miatt vádat emeltek Gyenesei István ellen. Az ügyészség szerint egy olyan megyei képviselő lemondását nyújtotta be Gyenesei, aki nem is akart lemondani.

Vádat emelt az ügyészség Gyenesei István, a Somogyért Egyesület elnöke, a Gyurcsány-kormány önkormányzati minisztere ellen magánokirat-hamisítás miatt - közölte a Székesfehérvári Városi Ügyészség sajtószóvivője. Kató Miklós szerint a Kaposvári Városi Bíróság fogja elbírálni az ügyet.

A közlemény szerint az ügyészségi eljárás a Somogy megyei területi választási bizottság elnöke, Rozsos István feljelentése miatt indult meg. A feljelentés szerint Gyenesei úgy nyújtotta be a Somogy Megyei Közgyűlés egyik képviselőjének, Ormai Istvánnak a mandátumáról való lemondó nyilatkozatát, hogy a képviselő nem is akart lemondani. Az ügyészség szerint a nyomozás megerősítette a feljelentés tartalmát.

A nagyatádi polgármesterként is dolgozó Ormai István szerint a beadványban szereplő keltezés napján, 2011. szeptember 12-én nem írt alá semmilyen lemondó nyilatkozatot, de azt is mondta, hogy 2010 októberében egy ilyen tartalmú, keltezés nélküli biankó nyilatkozatot "kényszer hatására" valóban aláírt.

A Somogyért Egyesület korábban azt közölte, hogy Ormai István az eredeti nyilatkozatát 2011. augusztus végén saját kezű írásával kiegészítve, önként mondott le a megyei közgyűlési tagságáról.