A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megakadályozná a visszaéléseket, de lehetőséget adna a tartózkodási hely szabad megválasztására a külföldi rendszámmal autózó magyarok esetében. Korábban az ombudsman kérte az erről szóló törvény változtatását.

A szabad mozgáshoz és a tartózkodási hely szabad megválasztásához kapcsolódó jogok maradéktalan érvényesítése egyfelől, a visszaélések megakadályozása másfelől - ezeknek az irányoknak a mentén alakítják majd ki azt az új szabályozási koncepciót, amely pontosítja majd a külföldi járművek magyarországi használatának szabályait a nemzeti fejlesztési miniszter közleménye szerint. A változást az alapvető jogok biztosa kezdeményezte Németh Lászlónénál.

A ma hatályos hazai jogszabályi rendelkezés értelmében belföldi üzembentartó, tulajdonos illetve magyarországi lakóhellyel rendelkező járművezető Magyarország területén nem jogosult külföldi rendszámú gépjárművet vezetni. A rendelkezés azért született, mert sokan a külföldi rendszám használatával próbáltak kibújni a regisztrációs adó megfizetése alól. A jogszabály tartalmaz mentességeket is, ám ezek meglétét teljes bizonyító erejű magánokirattal vagy közokirattal kell bizonyítani, és ezeket ellenőrzéskor be kell mutatni.

Szabó Máté ombudsman szerint a jogszabályi rendelkezések alkalmasak arra, hogy sértsék a tulajdonhoz, a szabad mozgáshoz és a tartózkodási hely szabad megválasztásához való jogot, valamint közvetlenül veszélyeztessék a tisztességes eljárás jogát, ezért törvénymódosításra kérte fel a kormányt.

A nemzeti fejlesztési miniszter válaszában tájékoztatta az ombudsmant, hogy készül egy szövegjavaslat, amely pontosítja a külföldi rendszámú járművek használatának szabályait. A jogszabály felülvizsgálata során a szabad mozgás és a tartózkodási hely szabad megválasztásához kapcsolódó jogok maradéktalan érvényesítését kell meghatározónak tekinteni - tehát azt, amit az ombudsman a ma érvényes szabályozásból hiányolt. A szabályozás másik szándéka, hogy megakadályozza a visszaéléseket, segítse azok felderítését, és ebben kiemelt szerepet kap a szokásos tartózkodási hely meghatározására vonatkozó jelenlegi rendelkezések pontosítása - írta a nemzeti fejlesztési miniszter válaszul Szabó Máté ombudsman törvénymódosítást kérő javaslatára.