Tornádó pusztított Nyíracsádon

tornádó pusztított Nyíracsádon
Vágólapra másolva!
Tornádószerű szélvihar tölcsére söpört végig a Hajdú-Bihar megyei Nyírcsád több utcáján, tűzfalakat, háztetőket repítve a levegőbe. A katasztrófavédők szerint senki nem sérült meg. A jegyző az [origo]-nak azt mondta, 31 házban keletkeztek károk.
Vágólapra másolva!

Fél négy körül egy tornádószerű tölcsér söpört végig Nyíracsádon. A tornádó többek között a Rákóczi, Pozsonyi, Dózsa, Vágóhíd utcán söpört végig, vaskapuk, tűzfalak, háztetők repültek a levegőbe. "Folyamatosan végzik a kollégáink a kár felmérését, de nem tudunk még pontos adatokat. Jelenleg úgy tudjuk, 31 lakás teteje sérült meg" - mondta az [origo] érdeklődésére a település jegyzője.

"Lehangoló a látvány, rengeteg szemét hever mindenütt, vannak olyan családi házak, ahol teljesen levitte a forgószél a tetőt, és felborította a tűzfalat is, és bevitte az ablakokat. Soha nem láttam még ehhez hasonlót" - mondta az [origo]-nak este fél kilenckor a település jegyzője, Nagyné Jobbágy Piroska. A szévihar leszakította a villanyvezetékeket, jelenleg nincs áram három-négy utcában, de az áramszolgáltató ígérete szerint este tíz óráig helyreállítják. "Igazi csoda, hogy senki nem sérült meg, és a károk ellenére mindenki az otthonában alhat ma éjjel" - tette hozzá a jegyző, aki szerint teljesen váratlanul érte a vihar a falut.

Forrás: Hajdú Online
A Hajdú Online fotója, a képre kattintva galéria nyílik!

A forgószél a falu külső részén pusztított egy sávban, ahol többnyire kisebbségi családok élnek, akik kilencvennyolc százalékának nincs biztosítása - mondta a jegyző. Nem tudom, mihez kezdünk, mert ők önerőből nem fogják tudni megoldani a helyreállítást - fogalmazott, hozzátéve, hogy remélik, hogy kormányzati segítséghez juthatnak majd.

Ugyanakkor a falu lakói összegyűltek segíteni a jegyző szerint, és jöttek rokonok, ismerősök is a tűzoltók mellett. A tetőn ügyesen dolgozó falubeli férfiak mind ott vannak, a nők pedig vizet, ennivalót hoztak a tűzoltóknak. A polgármester polgári védelmi készültséget rendelt el, dolgozik a helyszínen a tizenkét fős műszaki mentő raj. A károsultak közül van, aki kétségbeesett, de egyelőre a munkával vannak elfoglalva, a szomszédos településekről kapott fóliákkal próbálják ideiglenesen befedni a tető nélkül maradt házakat, hogy nehogy beázzanak egy újabb vihar esetén - magyarázta.

"De sajnos mindjárt besötétedik, és nem fogunk tudni minden lakást befedni" - mondta Nagyné. "Pedig most megint gomolyodik a felhő, féltjük a családokat. Hátha a jóisten velünk lesz, és elviszi innen a fekete felhőt" - tette hozzá.

Forrás: Hajdú Online
A Hajdú Online fotója, a képre kattintva galéria nyílik!

A vihar pusztítása mintegy 10-15 percen át tartott, a Haon.hu-nak nyilatkozó szemtanúk szerint tornádószerű volt a légköri képződmény. A lapnak a helyi polgármester, Nagy János azt mondta, legalább harminc ház rongálódott meg. Személyi sérülésről nincs tudomása, a házakban, melléképületekben keletkezett károk mértékéről csak később, azok felmérése után tud érdemben nyilatkozni.

Több ház tetejét szinte lebontotta a vihar, és kerítéseket, tűzfalakat, vaskapukat döntött ki. Akad olyan épület, amelynek kéménnyel együtt vitte le a tetőzetét az esővel együtt érkezett szélvihar. Az MTI tudósítója szerint négy utcában összesen mintegy 60-70 lakóházban nincs áram, mert a szél több villanyoszlopot is kidöntött. Sok háznak nemcsak a tetőszerkezetét sodorta le a szél, hanem a tűzfalait is kidöntötte.

Forrás: Hajdú Online
A Hajdú Online fotója, a képre kattintva galéria nyílik!

Pénteken délután a Hajdú-Bihar megyei Nyíracsád településen tornádó jellegű szél több utcában, összesen 31 lakóház és melléképület tetőszerkezetét rongálta meg, fákat csavart ki és ágakat tört le, valamint elektromos vezetékeket szakított el - közölte az [origo] érdeklődésére a Hajd-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A helyszínre a nyírbátori, a debreceni, a nyíradonyi és vámospércsi tűzoltóság összesen hat tűzoltó gépjárművel vonult. A helyszínen vannak az E.on szakemberei is. A kárfelszámolás jelenleg is tart, személyi sérülés nem történt. Nyíracsád polgármesterével jelenleg egyeztetés zajlik - közölte a katasztrófavédelem, amely bővebb tájékoztatást későbbre ígért.

Ha fotója, videója van a történtekről, kérjük, küldje el nekünk a [email protected] címre!