Orbán: A közbeszerzések résztvevőinek fel kell fedniük kilétüket

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök büszke arra a szabályozásra, hogy offshore cégek nem vehetnek részt közbeszerzésekben, és hogy minden közbeszerzésben részt vevőnek fel kell fednie a kilétét.
Vágólapra másolva!

A kormány büszke arra, hogy a jelenlegi parlamenti többség volt képes először olyan szabályokat alkotni, amelyek alapján offshore cégek nem vehetnek részt közbeszerzésekben - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az azonnali kérdések és válaszok órájában hétfőn a parlamentben.

Minden közbeszerzésben részt vevőnek fel kell fednie a kilétét, ha ebből akar részesedni - hangsúlyozta a kormányfő az LMP-s Karácsony Gergelynek adott válaszában. A képviselő ismét arról kérdezte Orbán Viktort, "vannak-e oligarchiák a nemzeti együttműködés rendszerében". Az ellenzéki politikus szerint ugyanis nagytőkések, "Fidesz-közeli oligarchák" érdekeit képviseli a kormány.

Az ellenzéki pártok korábban egy oligarcha-vizsgálóbizottság felállítását is javasolták, amely az ellenzék szándékai szerint a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt körüli, valamint a Fidesz-kormány mögött álló gazdasági cégbirodalom állami megrendeléseinek jogszerűségét vizsgálta volna, elsősorban a Közgép Zrt.-t. A kormánypártok nem értettek egyet a vizsgálóbizottság létrehozásával.

A kormányzati kötődéseiről és a sorban elnyert állami megbízásokról ismertté vált Közgép Zrt.nyilvánosan eddig nem közölte tulajdonosi hátterét. A Népszabadság szerint azonban a vállalat vezérigazgatója egy közbeszerzési ajánlati dokumentumban ismertette, hogy Simicska Lajos a Közgép tulajdonosa. A Népszabadság írása szerint Németh Miklós vezérigazgató törvényi kötelezettségének tett eleget, amikor megnevezte cége tényleges tulajdonosát. Az új közbeszerzési törvény szerint ugyanis, ha részt akar venni vállalatával egy közbeszerzési eljáráson, nyilatkoznia kell a Közgép tulajdonosainak kilétéről is. Minderről bővebben itt olvashat.

Egy másik - az MSZP-s Tukacs István által feltett - kérdésre adott válaszában a miniszterelnök úgy fogalmazott, közgazdasági analfabetizmus a kormányzatnak felróni a forint árfolyamának alakulását, amikor "olyan világban élünk, hogy a svájci frank árfolyamát még a svájciak sem tudják befolyásolni".