Egy arab lap cikke szerint nem mert a rendőrökhöz fordulni az az arab sakkvezető, akit szombatra virradóra vertek meg az idegenrendészet munkatársai Szegeden. A férfinak, akit Lékó Péter vitt be a kórházba, öt bordája is eltört. A sakkvezető szerint az idegenrendészek először autóval felöklelték, majd addig verték, amíg nem kapott levegőt, miután pedig kiderült, hogy legálisan tartózkodik az országban, elengedték.

Öt bordája tört el Szaúd Mohamed al-Marzúki egyesült arab emírségekbeli sakkvezetőnek, akit szombatra virradó éjjel súlyosan bántalmaztak Szegeden - derül ki az arab ország The National című lapjának keddi beszámolójából. Az emirátusi sakkszövetség tagja, akit Szegeden kezelnek kórházban, az újságnak elmondta, hogy a töréseken kívül a mellkasán és a hátán számos zúzódás keletkezett, és asztmás lévén a verés közben rövid időre a légzése is leállt.

Marzúki a fiatal Szálim Abdur-Rahmán nagymester kíséretében járt a városban - Lékó Péter magyar nagymester vendégeként -, amikor őket illegális bevándorlóknak vélő idegenrendészek autójukkal elütötték, majd megverték. Társának sikerült elmenekülnie. Az arabok először azt hitték, rablótámadás áldozatai, a támadók csak utóbb fedték fel kilétüket a lap szerint.

"Szálim és én épp sétáltunk visszafelé a szállodánkba, amikor részeg férfiak csoportja közeledett felénk, és fenyegetni kezdtek bennünket, ezért kitértünk előlük, és igyekeztünk vissza szállásunkra" - mondta a lapnak nyilatkozva kórházi szobájából Marzúki. Körülbelül másfél kilométerre voltak a hoteltől, amikor egy kis autó termett ott, és az utasai magyarul kiabálni kezdtek. "Nem értettük, mit mondanak, kértük, hogy angolul beszéljenek, de csak kinyitották az ajtót, és közelítettek felénk. Amikor a szálloda közelében lelassítottam, az autóval feldöntöttek, aztán kiugrottak a kocsiból, és nekem estek."

Nem mertek a rendőrökhöz fordulni

Abdur-Rahmán elmenekült, de az elütött Marzúkit ütötték-rúgták - írja a The National. "Mondtam, hogy vigyék a pénzem, és próbáltam jelezni, hogy nem kapok levegőt, asztmás vagyok, de csak vertek, amíg elállt a lélegzetem." Ezután felállították, és angolul mondták neki, hogy azonosítsa magát. "Meglepődtem, amikor közölték, hogy az idegenrendészettől vannak. Mondtam nekik, hogy a hotelben lakom, és legálisan vagyok itt."

A támadók ezután távoztak, Marzúki pedig elvesztette az eszméletét. Abdur-Rahmán azonnal kapcsolatba lépett Lékóval, hogy segítsen. "A rendőrséget nem hívhattuk, mivel rendőrök támadtak meg bennünket, de jött Péter, mentőt hívott, és az behozott a kórházba." A sakkvezető fivére hétfőn Szegedre érkezett. Marzúkit betegágyánál felkereste az emirátusok bécsi nagykövetségének ügyvivője is - olvasható a cikkben.

"A magyar nagykövet tájékoztatott engem, hogy országának külügyminisztériuma nagy figyelemmel kíséri a vizsgálatot - mondta Sejk Szaúd bin Abdel-Azíz al-Mualla, az emirátusok sakkszövetségének elnöke. - Úgy tűnik, gondok vannak az illegális bevándorlókkal abban a városban, és gyanús volt nekik a két emírségi. A rendőrség elismerte, hogy tévedés történt, és bocsánatot kért. "Marzúki még legalább egy hétig kórházban marad - fejeződik be a The National cikke.

Cáfol a rendőrség

A Csongrád megyei rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a jogszabály úgy rendelkezik, hogy a nyomozó hatóság nem adhat tájékoztatást olyan ügyről, amelyben az ügyész rendelt el eljárást. A rendőrség közleménye szerint a "sajtóban megjelent nyilatkozatokat, állításokat ezért akkor sem kommentálhatjuk, ha egyébként azt szívesen tennénk, mivel azok számos állítását cáfolni tudnánk. A jelenlegi jogszabályok alapján ugyanakkor cáfolhatjuk a The National cikkében megjelent azon állítást, amely szerint 'a rendőrség már bocsánatot kért a történtekért, és elismerte, hogy a rendőrök hibáztak'."

A The National megszólaltatta az ügyben eljáró szegedi ügyészt, Szanka Ferencet, akihez hétfőn érkezett feljelentés az ügyben. A férfia a lapnak azt mondta, hogy a feljelentés szerint marzúkit három civil ruhás rendőr verte meg, és eközben szenvedett bordatörést. A lap egy ügyészségi szóvivőre hivatkozva azt írja, hogy csak csütörtökön döntik el, indítanak-e nyomozást az ügyben.