Megtalálták az utolsó ellopott festményeket is

Vágólapra másolva!
A rendőrség a főváros határában, egy bokorban találta meg az utolsó kettő hiányzó alkotást azok közül, amelyeket még márciusban loptak el egy budai lakásból Csontváry és Szinyei festményeivel együtt. Az egyik képet, Kádár Béla 40 millió forintot érő alkotását valószínűleg restaurálni kell.
Vágólapra másolva!

Megtalálták a még márciusban egy budai lakásból ellopott több nagy értékű festmény közül az utolsó két hiányzó alkotást. Kádár Béla Válaszút című festményét és egy ismeretlen németalföldi festő művét a nyomozók Budapest határában, az 5-ös főút mellett, a 32. kilométernél egy árokban, bokrok között, nejlonba csomagolva találták meg - jelentette be Fülöp Valter, Budapest rendőr-főkapitányának bűnügyi helyettese szerdai sajtótájékoztatóján.

A budai lakásból csaknem félmilliárd forint értékben több festményt is elloptak, köztük Szinyei Merse Pál Vadregényes táj és Mednyánszky László Csavargó, valamint Holdsütés című alkotását.

A lopással vádolt két budapesti férfit április végén fogták el. Akkor több értékes alkotást, köztük a 288 millió forint értékűre becsült Csontváry-festményt is megtalálták a rendőrök. A gyanúsítottak nem tettek vallomást, az ellopott alkotásokról pedig nem mondtak semmit a nyomozóknak. A tettesek Csontváry Kosztka Tivadar Szerelmesek találkozása című festményét egyikük apósának VIII. kerületi, Szigony utcai lakásában egy szekrény mögött befalazták, több képet pedig lakásukon, fóliába csavarva rejtegettek.

A rendőrség "egy információ alapján" kedden találta meg a még hiányzó két művet a bokorban. Kádár Béla alkotásának állapota az időjárás miatt sokat romlott, így a 40 millió forint értékű festményt valószínűleg restaurálni kell - mondta Fülöp Valter. Hozzátette, az egyik tettes bízta meg egy barátját, hogy rejtegesse a festményeket tartalmazó csomagot. A rendőri vezető tájékoztatása szerint a férfi nem tudta, mit tartalmaz a csomag, de amikor ismerősét őrizetbe vették, megszabadult tőle. Az ismeretlen németalföldi festő kétmillió forintot érő alkotása nem sérült meg.

A márciusi betöréskor arany és ezüst ékszereket, más tárgyakat is elloptak, ezek egy része is előkerült - mondta Fülöp Valter, aki nem zárta ki, hogy egy, még szabadlábon lévő személynek köze van az ügyhöz.