Mesterházyt szeretné miniszterelnöknek a román kormányfő

2012.06.07. 8:47

Szívesen továbbadná Mesterházy Attilának az Európai Unió legfiatalabb miniszterelnöke címet a baloldali román kormányfő. Victor Ponta a Népszabadságnak azt mondta, hogy továbbra is a jó szomszédi viszonyra törekszik Magyarországgal, de Kövér László nyilatkozatait sértőnek tartja.

Romániában nem szervezhetnek megemlékezéseket olyanoknak, akik románellenes, antiszemita és fasisztaszimpatizáns megnyilvánulásaikról ismertek - mondta a Népszabadságnak Victor Ponta román kormányfő arra a kérdésre, mit tesz a román kormány, ha a szervezők ismét megpróbálkoznak Nyirő József újratemetésével. A román miniszterelnök szerint elfogadhatatlan, hogy Románia területén ilyen személyiségekről emlékezzenek meg.

Victor Ponta a Népszabadságnak beszélt arról is, hogy szükség lenne egy kétoldalú találkozóra Orbán Viktorral, és nemcsak a Nyirő-ügy miatt. Mint mondta, az utóbbi tizenöt-húsz évben Románia és Magyarország között jó szomszédi viszony alakult ki, és ő ilyen jellegű viszonyt szeretne továbbra is, függetlenül attól, hogy ki van kormányon Bukarestben és Budapesten.

Kövér László pünkösdkor tett nyilatkozata szerinte meghaladja a két ország közötti jószomszédi viszony kereteit, azt sértőnek tartja, "de azt sem szeretném, ha túlságosan messzire vezetne ez a vita" - tette hozzá. A múlt vasárnap Ponta keményebben fogalmazott, akkor azt mondta, Orbán Viktornak kötelessége világosan elhatárolódni kollégáitól, ha jó kapcsolatokat szeretne Románia és Magyarország között.

Az MSZP-vel azonban nagyon jó viszonyt ápol Ponta, mint azt a Népszabadságnak elmondta: "kiváló a személyes kapcsolatom Mesterházy Attilával". Szerinte mindketten abba az új generációba tartoznak, amely a jövő felé tekint, és nem zavarná, ha Mesterházy venné át tőle az Európai Unió legfiatalabb miniszterelnöke címet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK