Per lehet az abortusztablettából

Vágólapra másolva!
A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közérdekű adatigénylés keretében szeretné megtudni, hogy milyen kutatási eredmények alapján állítják, hogy kockázatos az abortusztabletta alkalmazása - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Pert indít a Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet az egészségügyi államtitkárság ellen, ha nem kapnak választ a korábban feltett kérdésükre. Azt szeretnék megtudni, hogy milyen kutatási eredmények alapján állítják az abortusztablettáról, hogy kockázatos - írja a Népszabadság Kapronczay Stefániára, a TASZ betegjogi programvezetőjére hivatkozva. A TASZ közölte, ha választ kapnak, akkor nyilvánosságra hozzák az eddig el nem hangzott érveket.

Magyarországon nem kerül forgalomba az abortusztabletta - jelentette ki még május közepén Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a Hír TV Rájátszás című műsorában. Szócska azt mondta, hogy a készítmény regisztrálása nemzetközi kötelezettség volt, de a további eljárást tekintve az egyes tagállamok a saját hatáskörükben járnak el.

Elmondta azt is, hogy a tabletta alkalmazása kapcsán olyan mértékű szakmai vita alakult ki, amely nem megnyugtató és nem rendezhető, ezért úgy döntöttek, hogy nem szerzik be a készítményt, nem támogatja az OEP, és nem is forgalmazzák.