Ötezerrel többen juthatnak be az állami képzésekre

Vágólapra másolva!
Kevesen jelentkeztek részösztöndíjas képzésre, ezért az oktatásért felelős államtitkárság a nekik szánt tízezer helyet ötezer államilag finanszírozott helyre váltaná át - írja a Népszabadság. Az ötezer helyből a bölcsészszakok kapnának, de a jogász- és a közgazdászképzés nem.
Vágólapra másolva!

Néhány ezer fiatalnak lehetősége nyílik arra, hogy a szűkített keret ellenére is bejusson az állami képzésekre - írja a pénteki Népszabadság. A lap az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) azt a tájékoztatást kapta, hogy "a Felsőoktatási Tervezési Testület javaslatot tett a miniszternek a 2012-ben a felsőoktatásba felvehető, államilag támogatott hallgatói létszámkereten belüli - a részösztöndíjas helyekből az állami ösztöndíjas létszámhoz történő - átcsoportosításra az alapképzésben és az osztatlan képzésben".

A részösztöndíjas helyek nagy részére nagyon kevesen jelentkeztek - írja a Népszabadság. A lap forrásai szerint az oktatásért felelős államtitkárság azon dolgozik, hogy a körülbelül tízezer részösztöndíjas helyet ötezer államilag finanszírozott hellyé konvertálja. A lap úgy tudja, az ötezer új állami ösztöndíjas helyből a bölcsészszakok kapnának, de a jogász- és a közgazdászképzés nem.

Az államilag finanszírozottak közül szakértői becslések szerint öt-hétezer hely ragadt be, ráadásul éppen a kormány által preferált helyekről - műszaki, természettudományos szakokról - hiányoznak a jelentkezők. A tét itt is nagy: a természettudományos képzés sokkal többe kerül az államnak, mint a bölcsész-, a jogász- vagy a közgazdász-. Ha ezer természettudományos helyet újraosztanak, az két-háromezer plusz bölcsészt jelenthet. A kormány mindezekről várhatóan júniusban dönt - írja a lap.