Az IMF-re foghatja a kormány a vonalbezárásokat

Vágólapra másolva!
Az IMF-tárgyalásokra vár a kormányzat egyes vasúti vonalbezárásokkal egy pénteken készült felvétel szerint. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tagadja, hogy a felvétel a kormány álláspontját tükrözné, pedig a minisztérium képviselője a felvételen arról beszél, hogy ezt Völner Pál államtitkár mondta el neki zárt körű beszélgetésen.
Vágólapra másolva!

A kormány vasúti vonalbezárásokra készül egy pénteki felvétel szerint, amelyet az Index idézett, és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) tett fel a honlapjára.

"Nyugodtan rá lehet fogni arra, és ezt egyébként zárt körben elmondta a Völner úr, hogy majd akkor, hogyha lehet kire fogni a vonalbezárásokat, akkor igenis meg fogják lépni. És ez mikor lesz? Amikor az IMF tárgyalások beindulnak, és azt lehet mondani, hogy igen, az IMF az egy büdös, mocskos karvalytőke, azt erőltette ránk, hogy be kell zárni a mellékvonalakat" - hallható a felvételen állítólag a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) képviselője szájából (a képen közben nem ő látható).

A felvételen a szakszervezet szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviselője hallható a kritikus mondatoknál, de az Indexnek a minisztérium azt válaszolta, hogy nem az ő dolgozójukról van szó, az egy magánvélemény, és egyébként elhatárolódnak a felvétel "tartalmától és stílusától". A nyilatkozó az Index szerint valóban nem minisztériumi alkalmazott, viszont az NFM alá tartozó Közlekedéstudományi Intézetben dolgozik, és hivatalosan is a tárca képviselője volt a pénteki találkozón.

A minisztérium tagadta, hogy Völner Pál vagy Fónagy János államtitkárok véleményét tükrözné a nyilvánosságra került nyilatkozat, pedig a felvétel szerint Völner Pál mondta azt, hogy amint "lehet valamire fogni", akkor meglépik a vonalbezárásokat.

A felvételről az is kiderül, hogy a nyilatkozó nem hisz abban, hogy a vonalbezárásokkal 8 milliárd forintot lehetne megtakarítani. "Ha azt mondja az államtitkár a sajtóban, hogy 8 milliárd a megtakarítás, én sem mondhatok nektek mást, még akkor sem, ha tudom, hogy nem lesz 8 milliárd" - mondta a szakszervezeti tárgyalóknak a képviselő.