A kormányról vitatkozik a parlament

Vágólapra másolva!
Öt órán át vitatja meg az Orbán-kormány kétéves tevékenységét a héten a parlament. Előbb még eltörölnek egy elhibázott adót, működőképessé teszik teszik a Nemzeti Eszközkezelőt, és megtárgyalják, mire költötték a magánnyugdíjpénztárak ezermilliárdjait. Ezzel véget ér a tavaszi ülésszak, de még nem mennek nyaralni a képviselők, rendkívüli ülésszak következik.
Vágólapra másolva!

Három napon is ülésezik a héten a parlament. A hétfői és keddi szokásos ülésnapok után csütörtökön a második Orbán-kormány kétéves tevékenységéről szóló politikai vitával zárja a tavaszi ülésszakot a parlament. A vitanapot az MSZP kezdeményezte, de a Jobbik és az LMP is támogatta azt. A vita időkerete összesen 5 órás lesz, amiből 40 perc a kormányé, 130 perc jut a kormánypártoknak és ugyanennyi az ellenzékieknek. Ezzel véget ér a tavaszi ülésszak, de a képviselők még nem mehetnek nyaralni, mivel a jövő héten kezdetét veszi a rendkívüli nyári ülésszak, ami várhatóan július végéig tart majd.

Ez előtt azonban hétfőn és kedden még a normál menetrend szerint zajlik a parlamenti munka: a napirend előtti felszólalások után a Jobbik ismét megpróbálja napirendre vetetni a kommunista rendszerben szerzett nyugdíjak felülvizsgálatáról szóló javaslatát, az LMP pedig a párt- és kampányfinanszírozás reformjáról szóló törvényjavaslatát. Várhatóan a kormánypárti képviselők ezúttal sem támogatják majd az ötletet.

Maradunk Afganisztánban

A képviselők hétfőn többek közt elfogadhatják a kormány jelentését az afganisztáni nemzetközi erők (ISAF) kötelékében szolgáló magyar helikopteres kiképző alakulat mandátumának meghosszabbításáról. A kabinet még április végén döntött arról, hogy szeptemberig meghosszabbítja az úgynevezett Air Mentor Team kiküldetését. Mivel NATO-misszióról van szó, az Országgyűlésnek elég ezt utólag jóváhagynia.

Eltörlik a túl bonyolult adót

Alig fél évvel a bevezetése után eltörli a parlament a katasztrófavédelmi hozzájárulásnak nevezett adót, amit a veszélyes anyagokkal dolgozó cégeknek kellett fizetniük. Az adóból egymilliárd forintot remélt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, de kiderült, hogy a bonyolult adminisztráció ennél sokkal többe került, ráadásul a rosszul megfogalmazott törvény jogbizonytalanságot okozott. A hozzájárulást eltörlő javaslatot fideszes képviselők nyújtották be, az adminisztrációs terhekkel indokolva azt.

Leszavazzák a népszavazást

Napirendre kerülnek az LMP korábbi népszavazási kérdései is: bár az ellenzéki párt kampányértékelő bizottsága is kudarcnak minősítette a kezdeményezést, hiszen nem sikerült összeszedni a kötelező kiíráshoz szükséges 200 ezer aláírást, százezer azért összejött, így a parlament dönthet arról, hogy kiírja-e a népszavazást a négy kérdésben. A kormánypártok korábban sem támogatták az ötletet, így várhatóan nem lesz referendum.

Beindulhat a lakáshitelesek mentése

Hétfőn lesz a zárószavazása a Nemzeti Eszközkezelő működését módosító törvényjavaslatnak is. A módosítás azért szükséges, mert az eredeti jogszabály meglehetősen szűkre szabta azoknak a feltételeket, amelyek alapján az állami cég megvásárolhatja a bedőlt jelzáloghitellel terhelt lakásokat. A kormány tervei szerint ugyanakkor idén nyolcezer lakást kellene átvenni, ezért változtatnak a törvényen (a részletekről itt olvashat).

Még egy év a stadionbiztonságra

Ha nem érkezik módosító indítvány, már hétfőn megvitathatják és elfogadhatják azt a rövid - a fideszes Kovács Péter által benyújtott - törvényjavaslatot, amely elhalasztja a stadionbiztonsági program végrehajtásának határidejét. Az Országgyűlés tavaly nyáron fogadta el a sporthuliganizmus elleni fellépés érdekében szükséges törvénycsomagot. Ebben az szerepelt, hogy idén július 1-ig kell kiépíteni 16 stadionban a megfelelő biztonsági rendszert, de biztosan nem lesznek kész, ezért a javaslat 2013. július 1-re tolja ki a határidőt.

Jelentés a nyugdíjvagyonról

Kedden összesen 4 óra 20 perces időkeretben tárgyalja a parlament az államosított magán-nyugdíjpénztári vagyont kezelő Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap tavalyi beszámolóját. Ebből kiderül, hogy az alap a pénztáraktól átvett államkötvények bevonásával 1354 milliárd forinttal csökkentette a nagyjából 20 milliárdos államadósságot, 363 milliárd forintot fizetett be a nyugdíjbiztosítási alapba, és nagyjából 18 milliárdot vesztett az árfolyammozgások és kezelési költségek miatt.

Kiskapu a szlovák rendszámnak

Megkezdődik a közlekedési jogszabályokat módosító salátatörvény vitája is. A módosítások egy része technikai jellegű, de többek közt frissítik a hosszú távú autópálya-építési terveket (erről itt olvashat részletesen). Emellett a javaslat pontosítja a külföldi rendszámmal futó autók használatára vonatkozó rendelkezéseket, lehetőséget adva arra, hogy 30 napig bárki használhassa a külfölditől kölcsön kapott járművet. A javaslat azt is kimondaná, hogy egy nap csak egyszer lehet megbüntetni azt, aki parkolójegy nélkül áll meg fizető parkolóban.