Kiszorítanák a hajléktalanokat Kőbányáról

Vágólapra másolva!
Felszámolná a Terebesi erdőben lévő hajléktalankunyhókat a kőbányai önkormányzat. A Város Mindenkié szerint ötvenen veszítették el otthonukat, őket két hét alatt kellene hajléktalanszállókon elszállásolni.
Vágólapra másolva!

A Város Mindenkié információi szerint a kőbányai önkormányzat fel kívánja számolni Terebesi erdőben található kunyhókat, amelyek körülbelül ötven hajléktalan embernek nyújtanak otthont - közölte a szervezet kedden. Az erdő lakói közül többen már hosszú évek óta élnek itt saját építésű házaikban, elmondásuk szerint nincs konfliktusuk a környéken élőkkel, és a rendőrség sem zaklatta őket eddig. Az önkormányzat mégis meg akarja tisztítani a területet arra hivatkozva, hogy azt visszaadja a kirándulóknak - derül ki a közleményből.

A kerületi hajléktalanellátó szervezetek szociális munkásai azt a feladatot kapták, hogy helyezzék el az érintetteket, azonban két hét alatt - ennyi időt adott nekik az önkormányzat - nem lehet megoldani ötven ember megfelelő elhelyezését. A Város Mindenkié szerint ráadásul a szállón legfeljebb egy-két évet tölthetnek, ami után megfelelő jövedelem nélkül továbbra sem lenne hová menniük.

A kőbányai kezdeményezés nem egyedülálló, a fővárosban egyre több kerületi vezető dönt úgy, hogy a hajléktalanság problémáját rendészeti úton kezeli: ezt tette Zugló önkormányzata, amikor közel húsz ember otthonát rombolta le 2011 őszén, és így tett a ferencvárosi önkormányzat is, amikor jogszerűtlenül semmisített meg kunyhókat a Határ úti erdőben 2012 tavaszán. A csepeli önkormányzat 2011 decemberében akart több kunyhót elbontani, amit sikerült megakadályozni.

A zuglói önkormányzat ellen jelenleg a kilakoltatott emberek által indított kártérítési per folyik, a csepeli önkormányzattal folytatott egyeztetéssel pedig sikerült elérni, hogy jelenleg két észak-csepeli hajléktalan család pályázik kerületi szociális bérlakásra - írja a közlemény.