Európai Egyesült Államokról fantáziál Barroso

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság elnöke két hét múlva tervet mutat be arról, hogyan lehetne szorosabbra fonni a gazdasági együttműködést az uniós tagállamok között. Barroso szerint úgy kell csorbítani a tagállamok hatalmát, hogy senki ne sértődjön meg.
Vágólapra másolva!

További lépéseket kell tenni az Európai Unióban és az euróövezetben az egységesedés irányába az Európai Bizottság elnöke szerint, aki azt mondta, hogy a két hét múlva esedékes állam- és kormányfői találkozó erre konkrét iránymutatásokat fog adni. José Manuel Barroso szerdán Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén felszólalva a banki, illetve a fiskális unió kiépítését nevezte a javaslatok egyik elemének, megemlítve a szolidaritás elvének megerősítését. Jelezte azt is, hogy egyes lépések további szerződésmódosítást igényelhetnek.

A legkonkrétabb javaslatok között Barroso megemlítette a nemrégiben bemutatott foglalkoztatási csomagot, az Európai Beruházási Bank (EIB) tőkéjének célzott növelését, az úgynevezett beruházási projektkötvények kibocsátását, továbbá az őszre tervezett új bankfelügyeleti és betétgarancia-előterjesztést és az uniós belső piac további egységesedését szolgáló újabb intézkedéscsomagot. Az erőfeszítések eredményessége elsősorban a tagországokon múlik majd, ezért is kiemelten fontos szerinte a tavaly óta működő új együttműködési mechanizmus (európai szemeszter) érvényesítése a gazdaságpolitikák és nemzeti reformok összehangolására.

Az euróövezeten belüli együttműködés szorosabbra vonásának szükségességét a zónán kívüli államok is elismerik, ugyanakkor ügyelni kell arra, hogy ne vezessen megosztottsághoz a 27 tagállamon belül - mondta Barroso. A június 28-29-i brüsszeli csúcstalálkozón kiemelt téma lesz a 2014-2020 közötti uniós költségvetés is, amit Barroso kulcsfontosságúnak nevezett a növekedés és a munkahelyteremtés ösztönzésének szempontjából.