A bíróság szerint az Új Magyar Gárda a feloszlatott Magyar Gárda utódszervezete, amit feloszlattak. A kapitány tudott erről, ezért visszaélt az egyesülési joggal. Egy év próbára bocsátották.

Jogerősen bűnösnek mondta ki egyesülési joggal való visszaélés vétségében, és ezért egy évre próbára bocsátotta a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön az Új Magyar Gárda Mozgalom Békés megyei kapitányát.

A Fővárosi Bíróság még 2007-ben feloszlatta az az év májusában tíz magánszemély által létrehozott Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet, és elrendelte a szervezet törlését a bírósági nyilvántartásból. A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla 2009. július 2-án helybenhagyta e döntést. A táblabíróság jogerős határozatában kifejtette, hogy az egyesület feloszlatása egyúttal kiterjed az egyesület által létrehozott és működtetett Magyar Gárda Mozgalomra is.

A vádlott, László Attila Tibor ezután lett az Új Magyar Gárda Mozgalom Békés megyei kapitánya.

A táblabíróság ítélete szerint a Magyar Gárda Mozgalom a jogerős ítélet ellenére nem szűnt meg, nevet változtatva tovább élt külsőségeiben, szellemiségében, tartalmában, működési formájában és jogellenes megnyilvánulásaiban. Azzal, hogy a vádlott - tudva a megszüntető bírósági döntésekről - vezető szerepet vállalt az Új Magyar Gárda Mozgalomban, megvalósította az egyesülési joggal való visszaélés vétségét.
Az ügyben első fokon a Szarvasi Városi Bíróság hozott tartalmában a táblabíróságéval megegyező döntést. Ez ellen azonban a vádlott fellebbezett, a Békés Megyei Bíróság pedig másodfokon felmentette őt, és így került az ügy a Szegedi Ítélőtábla elé.