A belügyminisztérium államtitkára szerint oligarcházó párttársa naiv ember, aki rossz tanácsadókra hallgat, és nincs helye a Fidesz frakciójában.

Tállai András belügyminisztériumi államtitkár nagy hibának tartja, hogy Ángyán József, a vidékfejlesztési tárca volt államtitkára a Fidesz parlamenti frakciójában foglal helyet.

"Ángyán Józsefet én egy naiv, hiszékeny embernek tartom, aki rossz tanácsadókra hallgat, és akit az ellenzék a saját céljaira használ fel. Még nagyobb hibának érzem, hogy egy ilyen ember a parlament Fidesz-frakciójában foglal helyet" - idézi Tállai Andrást az Észak-Magyarország című napilap.

A Vidékfejlesztési Minisztérium januárban lemondott államtitkára, Ángyán József azzal indokolta akkori távozását, hogy "zsákmányszerző gazdasági érdekcsoportok", "maffiacsaládok, spekuláns nagytőkés oligarchák" ellehetetlenítették a munkáját. Ángyán azóta részletesen feltárta a Fejér, valamint a Borsod megyei állami földhaszonbérleti pályázatok szerinte "védhetetlen, elfogadhatatlan" visszásságait: állítása szerint a helyi gazdák helyett gyakran az adott földterülettől távol élő, esetenként mezőgazdasági tevékenységet nem végző, fideszes kötődésű személyek nyertek.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei lap két egész oldalas összeállításban számol be a Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzettermőföld-haszonbérleti pályázata körül kirobbant, a parlamentig elérő vitájáról. A lap emlékeztet arra, hogy az Ángyán József által a pályázatokról elkészített elemzés politikai hátszéllel rendelkező nyertes pályázókról, strómanokról beszél.

A újságban nyertes mellett megszólal, Sárvári Attila, a Borsodi Mezőség Gazdakör Egyesület titkára, aki attól tart, hogy a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága által kiírt pályázat csak főpróba volt, mert 2014-ben 14 ezer hektár állami föld bérleti szerződése jár le, és ha azokat a területeket is hasonló módon osztják el, az "több falu és a vidék végét" is jelentheti.

A szakember ugyanakkor azt is elmondta: a pályázat nyertesei között sok tisztességes gazda is volt, de néhány nyertes esetében kérdések merültek fel, amelyekre egyelőre nem születtek megnyugtató válaszok. Másokkal kapcsolatban pedig azt feltételezik, hogy pusztán strómanként pályáztak, illetve csak a hektáronkénti 50-60 ezer forint területalapú támogatást szeretnék megszerezni.