Feljelentést tett az LMP a földbérletpályázatok miatt

2012.06.15. 14:16

Hűtlen kezelés és hivatali visszaélés gyanújával feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a Fejér és a Bács-Kiskun megyei földbérletpályázatok miatt az LMP-s Szabó Rebeka. A politikus azt mondta, hogy feljelentésében a fideszes Ángyán József, korábbi vidékfejlesztési államtitkár jelentésére is alapozott.

Büntetőfeljelentést tett az LMP-s Szabó Rebeka hűtlen kezelés és hivatali visszaélés gyanújával ismeretlen tettes ellen a borsodi, a Fejér és a Bács-Kiskun megyei földbérletpályázatok miatt.

A politikus a budapesti rendőrszékház előtt pénteken tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, esettanulmányok támasztják alá, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) pályázatainak eredménye sok esetben ellentétes a kiírásban meghatározott célokkal.

Az ellenzéki képviselő a Bükki Nemzeti Parkhoz tartozó mezőségi földek odaítélését azért tartja jogsértőnek, mert az első pályázatot visszavonták, a másodikat pedig véleménye szerint úgy írták ki, hogy egy meghatározott kör legyen a kedvezményezett. Feljelentésben a fideszes Ángyán József, korábbi vidékfejlesztési államtitkár erről szóló jelentésére is alapozott.

Szabó Rebeka elmondta: a hivatali visszaélés gyanúját az támasztja alá, hogy az eredmények elbírálásakor a pontok negyven százalékát szubjektív szempontok alapján ítélik oda. A hűtlen kezelést pedig az valósítja meg szerinte, hogy a szubjektív pontozás miatt sok esetben nem a legalkalmasabb pályázók győznek, hanem olyanok, akiknek nincs szaktudásuk, megfelelő végzettségük, és nem rendelkeznek az elvárt állatállománnyal.

Erre példaként a Bács-Kiskun megyei földpályázatokat hozta, ahol elmondása szerint a 36 eredményes pályázatból 26-ban két, egymással üzleti kapcsolatban álló család nyert, dacára annak, hogy pályázataik gyengébbek voltak a helyben lakó gazdákéinál. A Fejér megyei földbérletpályázatokkal kapcsolatban azt emelte ki, hogy a meghatározott 1200 hektárnál jóval többet kaphatott egy-egy érdekcsoport. Az LMP-s képviselő elmondta, azért is fordultak a nyomozóhatósághoz, mert a kormány nem hajlandó változtatni a pályázati rendszeren.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Vidékfejlesztési Minisztérium januárban lemondott államtitkára, Ángyán József azzal indokolta akkori távozását, hogy "zsákmányszerző gazdasági érdekcsoportok", "maffiacsaládok, spekuláns nagytőkés oligarchák" ellehetetlenítették a munkáját. Ángyán azóta részletesen feltárta a Fejér, valamint a Borsod megyei állami földhaszonbérleti pályázatok szerinte "védhetetlen, elfogadhatatlan" visszásságait: állítása szerint a helyi gazdák helyett gyakran az adott földterülettől távol élő, esetenként mezőgazdasági tevékenységet nem végző, fideszes kötődésű személyek nyertek. Erről bővebben itt és itt olvashat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK