Százmilliókkal tartozik az államnak az SZDSZ és az MDF

Vágólapra másolva!
Felhagyott a kedvezményes ingatlanvásárláshoz kapott állami hitelek törlesztésével az SZDSZ, valamint az MDF utódszervezete - írja a Blikk. A lap szerint várhatóan akkor is bukni fog a hiteleket nyújtó Magyar Fejlesztési Bank, ha a pártok eladják az ingatlanokat.
Vágólapra másolva!

Még 2008-ban folyósított hitelt a Magyar Fejlesztési Bank az akkori parlamenti pártoknak irodavásárláshoz. A Blikk pénteki cikke szerint ugyanakkor az SZDSZ és az MDF - pontosabban annak jogutódja, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség - felhagyott a hitel törlesztésével.

Az SZDSZ 555 millió forinttal tartozott a múlt hónap végén, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség pedig 430 millió forinttal - írja a lap, amely szerint a Fidesz, a KDNP és az MSZP rendesen törleszt. A kölcsönt kedvezményes feltételekkel kapták a pártok: nem volt szükség önerőre, a kamat is kedvezményes volt, és az állam kezességet is vállalt.

Szabadai Viktor, az SZDSZ ügyvezető elnöke a lapnak azt mondta, nem tudja, hogy mióta nem törleszt a párt. "Én 2010 júliusa óta vagyok elnök, azóta biztosan nem fizetünk" - fogalmazott Szabadai, hozzátéve, hogy az ingatlanokra nincs szükségük, így azokat értékesíteni fogják. A Blikk ugyanakkor ingatlanpiaci szakértőkre hivatkozva megjegyzi, hogy a hitelnyújtás óta eltelt idő alatt csökkent az ingatlanok értéke, így az MFB várhatóan bukni fog az üzleten az irodák eladása esetén is.