Pénz nélkül maradtak a jelnyelvi tolmácsok

Vágólapra másolva!
Hónapok óta nem jutottak állami támogatásukhoz a jelnyelvi tolmácsok Magyarországon - írja a Népszabadság. A lap beszámolója szerint van, aki hitelből végzi a munkáját. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt írja, hogy hamarosan utalja az elmaradt támogatásokat.
Vágólapra másolva!

Magyarországon a hallássérültek mindennapjait segítő jelnyelvi tolmácsok költségeit az állam állja. A jelnyelvi tolmácsokat tömörítő szolgáltatóknak minden évben pályázatot kell benyújtaniuk, ezek után köt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) finanszírozási szerződést velük. Tavaly novemberben - akkor még Réthelyi Miklós miniszter - rendeletet jelentetett meg a pályáztatási rendről. A jogszabályban a miniszter előírta, hogy január közepén ki kell írni a pályázatot. A tárca több hónapos csúszással, áprilisban írta ki a pályázatot - írja a Népszabadság hétfői száma.

A lap szerint önmagában már ez a késlekedés is rendkívül nehéz helyzetbe hozta a szolgáltatókat, mert az előző évi finanszírozási szerződések március végén lejártak.

A március és június közötti időszakra a minisztérium alkalmi szerződést kötött, de az érvényes szerződések ellenére pénzt még egyik szervezet sem látott - állítja a Népszabadság. A minisztériumnak május 22-én kellett volna kihirdetnie, hogy melyik szervezeteket tartotta támogatásra érdemesnek, azaz melyekkel folytatja a munkát június elsejétől, de a lap szerint erre sem került sor.

A Népszabadság beszámolója szerint több jelnyelvi tolmács is megkereste a lapot. A szerződések hiánya miatt volt, aki határozott idejű szerződéssel dolgozott, de olyan is akadt köztük, aki munkaszerződés nélkül volt kénytelen végezni a feladatát.

A szolgáltatók közül több is hiteleket vett fel, vagy egymástól kértek kölcsön, azért, hogy a béreket és a közüzemi számlákat ki tudják fizetni, írja a lap, amely úgy tudja a Jelnyelvi Tolmácsok Országos Szövetsége a pénzhiány és a bizonytalanság miatt kialakult súlyos helyzet kapcsán levélben fordult az illetékes államtitkárhoz, de Soltész Miklós nem válaszolt.

A minisztérium egy rövid közleményben reagált a Népszabadságnak. Ebben azt írja, hogy "a tolmácsszolgálatok működtetésére vonatkozó pályázat kiírását jelentősen késleltette a pályázat bonyolítására jogszabály alapján kijelölt Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány státuszának megváltozása. Az átalakulás megtörténtét követően a pályázat haladéktalanul kiírásra került. Ezt követően a nyertes pályázókkal a szerződéskötés megtörtént, így a működési támogatások kiutalásának nincs akadálya, arra a legrövidebb időn belül sor kerül."