A Nyirő-ügy és más "nyugtalanító hírek" miatt lemondott állami kitüntetéséről Elie Wiesel, magyar származású Nobel-békedíjas író. Kövér szerdán válaszol.

Egy Kövér Lászlónak címzett levélben mond le magas magyar állami kitüntetéséről, nagykeresztjéről Elie Wiesel magyar származású Nobel-békedíjas író - derül ki a nol.hu cikkéből. A hírportál által idézett írása szerint megdöbbenéssel és felháborodással értesült arról, hogy a magyar Országgyűlés elnöke is részt vett a nyilas eszméket valló erdélyi író, Nyirő József újratemetési kísérletében. Kövér László házelnök megkapta a levelet, erősítették meg a nol.hu kérdésére, és a válasz várhatóan szerdán születik meg.

Forrás: MTI/Bruzák Noémi
Medgyessy Péter miniszterelnök adta át a kitüntetést a New York-i főkonzulátuson

 "Mély megdöbbenéssel és felháborodással értesültem arról, hogy Szőcs Géza kulturális államtitkár és Vona Gábor, a szélsőjobboldali Jobbik elnökének oldalán ön is részt vett azon az ünnepségen, amelyet Romániában szerveztek a nyilaskeresztes parlament tagjának, Nyirő Józsefnek a tiszteletére. Megbotránkoztatónak találom, hogy a magyar Országgyűlés elnöke képes volt elmenni egy olyan ünnepségre, amely a Horthy- és a Szálasi-rezsim fasiszta ideológiája előtt tiszteleg" - szerepel abban a levélben, amelyet a Nobel-békedíjas Wiesel még június 7-én írt Kövér Lászlónak a román hatóságok által végül meghiúsított Nyirő-temetés kapcsán - írja a nol.hu.

A lap cikke szerint írásában a magyar származású amerikai zsidó író kitér azokra a "nyugtalanító hírekre", amelyek szerint Magyarországon köztereket neveznek el Horthy Miklósról, és rehabilitálják Wass Albertet, illetve a világháborús fasiszta kormánnyal együttműködő más közéleti szereplőket, és a tanrendbe kerülnek a szélsőjobboldali eszméket hirdető szerzők.

Wiesel a levélben emlékeztet rá, hogy 2009 decemberében tartott parlamenti beszédében felkérte a magyar képviselőket, hogy tegyenek többet a bizonyos kiadványokban és a politikai életben is megjelenő antiszemita, rasszista megnyilvánulások ellen, amelyek "szégyent hoznak a nemzetükre".

"Azóta egyre világosabb, hogy a magyar hatóságok bátorítólag lépnek fel azokban a kísérletekben, amelyek tisztára mosnák Magyarország múltjának ezt a tragikus fejezetét, nevezetesen a világháborús magyar kormány részvételét az ország több százezer zsidó állampolgárának deportálásában és meggyilkolásában" - állapítja meg Az éjszaka című könyvével világhírűvé vált író.

"Nem akarom, hogy közöm legyen ehhez, ezért ezennel visszaadom a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét, amelyet 2004. június 24-én Magyarország elnökétől kaptam" - zárul Wiesel levele, akit Mádl Ferenc tüntetett ki.

Kövér László házelnök megkapta a levelet, erősítették meg kérdésünkre. A válasz várhatóan szerdán születik meg - tájékoztatta a Népszabadságot az Országgyűlés sajtóosztálya.

Nyirő József erdélyi származású magyar író újratemetésének ügye május elején robbant ki, amikor kiderült, hogy az író erdélyi újratemetését szervezik. Itt mindent megtalál a Nyirő-ügyről.