Talált egy tanút az ügyészség, aki láthatta a Szaúd Mohamed al-Marzúkival június elején Újszegeden történteket. Az egyesült arab emírségekbeli sakkvezető azt állítja, június elején rendőrök bántalmazták a Tisza-parti városban - közölte Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője hétfőn az MTI érdeklődésére.

Az ügyben bántalmazás hivatalos eljárásban bűntett gyanúja miatt indított nyomozást a szegedi nyomozóügyészség ismeretlen elkövető ellen.A térfigyelő kamerák felvételén szereplő férfit - aki láthatta, mi történt a Szent-Györgyi Albert utcában - sikerült azonosítani, meghallgatása folyamatban van - mondta el az ügyészségi szóvivő.

Az ügyészek interneten keresztül kikérdezik a történtek idején a sakkvezető társaságában tartózkodó Szálim Abdur-Rahmán sakkozót is, aki időközben hazautazott. A sportvezető a tizennyolc éves sportolót kísérte el Szegedre, ahol a fiatalember Lékó Péterrel készült az augusztusi athéni junior sakkvilágbajnokságra.

A hatóságok még várják a kirendelt műszaki szakértő véleményének elkészültét is - tudatta Szanka Ferenc.

Szaúd Mohamed al-Marzúki korábban közölte, nem kíván nyilatkozni az őt ért támadásról a magyar sajtónak; a kórház az állapotáról sem adhatott felvilágosítást.

Az arab ország The National című lapjának korábbi beszámolója szerint a férfinak a bántalmazás során öt bordája tört el, a mellkasán és a hátán számos zúzódás keletkezett, és asztmás lévén a verés közben rövid időre a légzése is leállt. A lap arról is írt, hogy a sakkozó szerint rendőrök verték meg, mert illegális bevándorlónak nézték. (Az [origo] helyszíni riportját itt olvashatja el az ügyről.)

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság (CSMRFK) szóvivője az újságcikkre reagálva közölte, a hatályos jogszabályok alapján a folyamatban lévő eljárással kapcsolatban kizárólag az ügyészség adhat tájékoztatást. Szenti Szabolcs akkor úgy fogalmazott, a sajtóban megjelent nyilatkozatokat a CSMRFK akkor sem kommentálhatja, ha egyébként szívesen tenné, mivel számos állításukat cáfolni tudná.