Hat év fegyveres rablásért egy börtönőrnek

Vágólapra másolva!
Hatéves fegyházbüntetést kapott egy kalocsai börtönőr, aki egy riasztópisztollyal rabolt ki egy bárt még novemberben. A férfi két hónappal az eset után önként feladta magát.
Vágólapra másolva!

Fegyveres rablás miatt nem jogerősen hat év fegyházbüntetésre ítélte a Kecskeméti Törvényszék T. Szabolcs egykori börtönőrt a Kalocsán tartott keddi tárgyaláson. Sárközy Szabolcs tanácsvezető bíró elmondta: a 21 éves vádlott, aki az állampusztai büntetés-végrehajtási intézet körletfelügyelője volt, tavaly november 22-én azért indult rabolni, hogy tartozásait törleszteni tudja.

Magához vett egy "kézi lőfegyver benyomását keltő" riasztópisztolyt hét lőszerrel, és bement az egyik kalocsai italbárba. Fegyverét a pultnál tartózkodó alkalmazottakra, majd a vendégekre fogta, és a bevételt követelte. Miután az egyik alkalmazott 315 ezer forintot átadott neki, elhagyta a helyszínt. A férfi nem egészen két hónappal a bűncselekmény elkövetése után önként feladta magát a rendőrségen.

Diákhitele volt, és az anyjának is tartozott

A főiskolai tanulmányaival a munka miatt felhagyó T. Szabolcs a nyomozás során és a bíróság előtt is hangsúlyozta: több adósság nyomasztotta, volt 220 ezer forint diákhitele, 130 ezer forint gyorskölcsöne, és tartozott az édesanyjának, több barátjának, ismerősének is.

A bírói tanács elnöke enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlott feladta magát, nem azért, mert a hatóság a nyomában volt, hanem mert "nem tudott a bűncselekménnyel együtt élni". További enyhítő körülmény a vádlott fiatal kora, továbbá az, hogy a fegyver megtalálásában segített, és a tárgyalás során együttműködött a bírósággal.

Sárközy Szabolcs tanácsvezető bíró szerint az enyhítő körülmények figyelembevételével a fegyveres rablásért kiszabható 5-től 15 évig terjedő büntetési tétel alsó határa közelében állapították meg a büntetést. Hegedűs Mónika ügyész az ítéletet tudomásul vette, a vádlott és védője viszont enyhítésért fellebbez. A per másodfokon a Szegedi Ítélőtáblán folytatódik. Mivel az ügyész tudomásul vette az elsőfokú ítéletet, az ítélőtábla nem súlyosbíthat.