Sanyargatással vádolja Magyarországot egy volt NBH-s

Vágólapra másolva!
Az előzetes letartóztatásban lévő Gyarmati György, az NBH volt főosztályvezetője sanyargatással vádolja Magyarországot a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán - írta a keddi Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Radács Gyula ügyvéd, aki Gyarmati György nevében a keresetet benyújtotta a strasbourgi bíróságon, egyebek között azt kifogásolja, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség budapesti regionális osztálya folyamatosan figyelmen kívül hagyta a védelem indítványait, bizonyítékait, és nem tett eleget indoklási kötelezettségeinek.

A legutóbbi, másodfokú bírósági döntés szerint Gyarmatival szemben a kényszerintézkedés csak akkor szüntethető meg, ha a hatóságok kihallgatják az osztrák kiadatás alatt álló J. R.-t, akinek a vád szerint Gyarmati pénzért segítséget nyújtott, hogy bizonyos büntetőügyei kedvező irányt vegyenek.

Az ügyvéd szerint azonban ez a hivatkozás csak időhúzás, hiszen J. R.-t Ausztriában is kihallgathatnák a hatóságok, vagyis a kiadatásra várás csak ürügy arra, hogy Gyarmati Györgyöt továbbra is előzetes letartóztatásban tartsák.

Gyarmatit 2011. augusztus 17-én tartóztatták le, Galambos Lajossal, az NBH volt főigazgatójával együtt vezető beosztású személy által elkövetett vesztegetéssel gyanúsították meg. A Népszabadság szerint Gyarmati ügye feltehetően az Egymásért Egy-Másért Alapítvány milliárdos csempészeti és adócsalási ügyéhez kapcsolódik.