Pusztított a vihar országszerte

Vágólapra másolva!
Az éjszakai vihar után villámkárok és kidőlt fák adtak munkát a tűzoltóknak. A miskolci és esztergomi vasútvonalon késések lehetnek.
Vágólapra másolva!

Készített fotót a vihar okozta károkról vagy magáról a viharról? Küldje be a képet a hirugyelet@origo.hu e-mail címre!

Villámcsapások és fakidőlések okoztak károkat az éjszaka folyamán Pest megyében - mondta Kádasi Csaba, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője pénteken. Hozzátette: Érden három családi házhoz vonultak ki a tűzoltók villámcsapás miatt. Az egyik háromszintes háznak a tetőszerkezete gyulladt meg, de a tüzet gyorsan eloltották; egy másik épületnél a gázvezetékbe csapott a villám, ami emiatt deformálódott, de gázszivárgás nem volt. A tűzoltókat a megyében összesen hét fa kidőléséről értesítették, de ezek közül csak egy volt lakott településen, Dabason.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Kisdi Máté közölte, hogy összesen 20 esetben kellett kivonulniuk a tűzoltóknak az éjjeli vihar miatt a fővárosban. Tájékoztatása szerint a legtöbb problémát a kidőlt fák okozták, amelyek vezetékeket téptek le, házakat és autókat rongáltak meg. Személyi sérülésről a szóvivőnek nem voltak információi.

A Mávinform péntek reggel közölte, hogy az éjszakai vihar okozta károk miatt hosszabb menetidővel közlekednek a vonatok az esztergomi, valamint jelentős késéssel a miskolci vonalon. A Budapest-Esztergom vasútvonalon 20-25, a Budapest-Hatvan-Miskolc vonalon pedig 50-60 perces késések lehetnek a reggeli órákban. Az [origo] egyik munkatársa egy Gyömrő felől érkező vonatról jelentette azt, hogy az a szerelvény szintén késik. A helyszínen bemondott tájékoztatás szerint a késést oka nemcsak a vihar, hanem kábellopás is. A MÁV ugyanakkor kérdésünkre közölte, nem tudnak arról, hogy kábellopás történt volna, és ez okozott volna leállást.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei katasztrófavédelem reggel közölte, villámcsapás miatt kigyulladt egy lakóház tetőszerkezete pénteken, személyi sérülés nem történt. A fehérgyarmati és mátészalkai tűzoltók egy óra alatt megfékezték a lángokat, a ház lakóit nem kellett kiköltöztetni, a tetőszerkezet lefóliázásáról a katasztrófavédelem szakemberei gondoskodnak.