Magyarország az EU egyik legolcsóbb országa

Vágólapra másolva!
Magyarországon lehetett a legolcsóbban dohányt és alkoholt vásárolni tavaly az Európai Unió tagállamai közül - derült ki egy uniós statisztikából. Dánia volt 2011-ben a legdrágább, több mint kétszer annyiba kerültek egyes termékek, mint nálunk.
Vágólapra másolva!

Tavaly Magyarország volt a 27 tagú Európai Unió negyedik legolcsóbb országa - derült ki az EU statisztikai hivatalának honlapján közölt adatokból. A legolcsóbb helyért a magyarok Bulgáriával, Romániával, Lengyelországgal és Szlovákiával vívtak szoros versenyt.

A fogyasztói árak uniós átlagát száz százaléknak alapul véve a legolcsóbb ország Bulgária volt. Itt az árucikkek átlagosan feleannyiba, az uniós átlag 51 százalékába kerültek tavaly. A második és a harmadik helyen 60 százalékkal Lengyelország és Románia állt, majd Magyarország következett 64 százalékkal. A legdrágább Dánia volt, ahol az átlagnál közel másfélszer többe kerültek az árucikkek.

Az élelmiszerek és nem alkoholos italok Bulgáriában voltak a legolcsóbbak, az alkoholos italokat és dohánytermékeket viszont Magyarországon lehetett a legjobb áron megkapni. Az Eurostat adatai szerint ezek ára Magyarországon az uniós átlag 63 százalékának felelt meg, megelőzve Bulgáriát (64 százalék), Romániát (66 százalék) és Lengyelországot (73 százalék). Alkoholt és cigarettát a legdrágábban Írországban lehetett venni, az átlag 163 százalékáért.

A ruházati termékek árát tekintve a legolcsóbb Bulgária volt 75 százalékkal. A dobogó második helyén Magyarország és Málta állt egyaránt 85 százalékkal, a negyedik Spanyolország volt 88 százalékkal, a legdrágább pedig Svédország 133 százalékkal.

Az elektromos fogyasztási cikkek ára a legalacsonyabb Lengyelországban volt 89 százalékkal, de olcsónak számított Bulgária mellett Írország és Litvánia is (egyaránt 93 százalék). Magyarország ezen a termékcsoporton belül 101 százalékkal a középmezőnyben foglalt helyet. A legdrágább Málta volt 125 százalékkal.

Az éttermek és szállodák árát vizsgálva a legolcsóbb Bulgária volt 45 százalékkal, Románia a második 50 százalékkal, a harmadik legolcsóbb pedig Magyarország 52 százalékkal. A legtöbbet Dániában kellett fizetni, 154 százalékot az EU átlagához képest.