Barnamedve kószálhat a Börzsönyben

Vágólapra másolva!
Átjött a határon egy medve Szlovákiából, és jelenleg a Börzsönyben kószál az Új Szó szerint. Az Ipoly mentén hetek óta többször felbukkant a mintegy százkilós állat, amely után hiába indítottak hajtóvadászatot több szlovákiai falu vadászai, nem találták meg. A környékbeli lakók inkább sajnálták, nem akarták, hogy kilőjék. A börzsönyi erdészetekben és a Duna-Ipoly Nemzeti Parknál sem hallottak arról, hogy átjött volna az állat a határon.
Vágólapra másolva!

Már a Börzsöny erdeiben csatangol az a közel 100 kilós medve, amely ellen hajtóvadászat indult Zalabán - írja az Új Szó. A 3-4 év körülinek gondolt hím nagy valószínűséggel a Selmeci-hegyekből keveredett Párkány környékére. A dezorientált állat veszélyes lehet - hangsúlyozzák a vadászok, akiknek Szlovákiában nem sikerült levadászniuk az állatot, így valószínűleg már Magyarországon jár.

Forrás: AFP/Per Klaesson
Kószáló barnamedve

Méri Zoltán vadász az Új Szónak azt mondta, a medve azért kerülhetett a Börzsönybe, mert most éppen érik a málna és a szamóca, ezért az állat bőven talál magának táplálékot, ráadásul valószínűleg egy erősebb hímmel verekedett össze, amely elkergette a korábbi élőhelyéről. "Saját felségterületet keresve vetődhetett vidékünkre ez a kifejlett egyednek tekinthető példány. Egy kifejlett medvének megközelítőleg 50 négyzetkilométeres territóriumra van szüksége. A Tátrában túlszaporodtak, ezért húzódnak dél felé. Kilövésük nagyon körülményes. Engedély nélkül csak akkor szabad lelőni, ha támad. Ilyenkor is csak szemből szabad leadni a lövést" - idézi a lap a vadászt.

Szlovákiában hiába keresték hetekig a vadászok

A medve feltehetően hetek óta kószált a határ túloldalának környékén. Zalabán - írta a Hírek.sk hírportál a közelmúltban - hetekkel ezelőtt hajtóvadászatot tartottak ellene: a helyi vadászok nagy lármát csapva próbálták kiugrasztani a rejtekhelyéről a településük határába tévedt barnamedvét, de nem jártak szerencsével, bár volt kilövési engedélyük.

A Hírek.sk szerint közel 130 kilós az állat, és június eleje óta kóborolt az Ipoly mentén. Először Nagytúron bukkant fel, néhány nap múlva Deménd, majd Ipolypásztó térségében látták. Később a zalabai vadászok találkoztak vele a falujuktól 2 km-re. A lap szerint "komótosan bandukolt" a napraforgó-ültetvény mentén, és ügyet sem vetett a vadászokra.

"A mackó nyugodt volt, semmi agresszivitást nem mutatott, mivel azonban idegen környezetben van, nehezen tájékozódik, s a viselkedése is kiszámíthatatlan. A természet most biztosít számára élelmet, így bízunk benne, hogy nem támad más vadakra, és nem keres táplálékot a falvakban" - nyilatkozta a portálnak Lelkes Sándor helyi vadász két hete, és azt is megjegyezte, hogy szerinte van esély rá, hogy az állat eljut a Börzsönybe. "Ha nem rendelnék el a kilövését, ott talán lenne az esélye a túlélésre, mert a Börzsöny erdősége a Selmeci-hegyekéhez hasonlatos" - fogalmazott.

A Hírek.sk szerint a környéken szenzációt keltett a medve felbukkanása, sajnálnák, ha elejtenék. Még a zalabai polgármester, Michlianová Etelka is azt mondta: ha meglátná a medvét az utcán, akkor sem szólna a vadászoknak.

A Magas-Tátrában a portál szerint gyakoriak a lakott területeken - egyre gyakrabban nem csak éjjal, hanem nappal is - felbukkanó kukázó medvék. Az élelem után kutató állatok a hulladékgyűjtő konténereket célozzák meg, idén csak Tátralomnicban 39 medvelátogatásról érkezett bejelentés.

Magyarországon még nincs nyoma

Varga Zoltán, a börzsönyi erdőgazdaság, az Ipolyerdő Zrt. kemencei erdészetének vezetője - ez az erdészet van a legközelebb a határhoz - még nem hallott arról, hogy a medve felbukkant volna magyar területen. Arról értesült, hogy az utóbbi időben az Ipolyságban felbukkant egy medve, de annak egyelőre nincs jele, hogy a Börzsönyben lenne. Az [origo] kérdésére azt mondta, hogy nem kizárt, hogy átjött az állat, de ha igen, annak gyorsan híre megy a környéken - fogalmazott.

Az erdészet vezetője szerint körülbelül 15-20 évente fordul elő, hogy áttéved egy-egy medve Szlovákiából ahol mivel védett állat, "szép számmal szaporodik", tehát van rá esély, hogy a szűkülő élettere miatt dél felé húzódik több példány. Varga biztos benne, hogy ha valóban ki is derül, hogy a medve Magyarországon van, azonnal biztosan nem indul ellene hajtóvadászat. Azt nem tudta megmondani, hogy ha észlelik az állatot valahol a Börzsönyben, akkor arra milyen reakció várható.

A medve állítólagos Börzsönybe érkezésének híre az Ipolyerdő Zrt. két másik megkérdezett erdészetének vezetőjét is meglepetésként érte. Az Új Szó információival szemben nem tudott az állat ide érkezéséről Selmeczi Kovács Ádám, a Duna-Ipoly Nemzeti Park börzsönyi tájegységvezetője sem. Nem találták eddig nyomát itthon, és arról sem kaptak hírt, hogy igazán megközelítette volna a határt - mondta az [origo]-nak a tájegységvezető. Szerinte jelenleg lehet, hogy senki nem tudja, pontosan hol van az állat, de ha felbukkan itthon, annak biztosan nagyon gyorsan híre megy. A nyolcvanas évek óta nem volt medve a Börzsönyben, az is csak egy fogságból elszabadult állat volt

Selmeczi Kovács szerint az elmúlt években Aggtelek környékén fordult elő egy-egy eltévedt medve. Azokban az esetekben nem rendeltek el rendkívüli helyzetet, csak óvatosságra intették a környékbelieket. A Börzsöny kissé más helyzetben van, mert ez a terület elég sűrűn lakott a magyar és a szlovák oldalon is. Emiatt a medvének nincs nagyon hová mennie, előbb-utóbb belebotlik valakibe - magyarázta. Ha pedig nagyobb bajt okoz, akkor a befogására, vagy a kilövésére is sor kerülhet akár - mondta.