Pénzt ad az állam a kisajátított lakásokért

Vágólapra másolva!
A jövő év júliustól elég lesz felajánlani a cserelakást, és ha a szakértő szerint az megfelelő, de a tulajdonos nem fogadja el, akkor automatikusan pénzt kap a kisajátított a lakásáért. A módosuló kisajátítási törvény érinti majd a Natura 2000 területeket is: aki itt nem megfelelően műveli a földjét, attól az kisajátítható.
Vágólapra másolva!

A kisajátítási eljárások gyorsítása és egyszerűsítése érdekében módosítanák a kisajátítási törvényt, így a lakások kisajátításakor is a pénzbeli kártalanítás lesz a főszabály a cserelakás biztosítása helyett a kormány honlapján olvasható törvénytervezet szerint. Ennek a tervezet indoklása szerint két oka van: a módosítás - általánosan - a pénzbeli kártalanítást helyezi a természetbeni kártalanítás elé, illetve a kisajátítások idejét nagyon elhúzta az a gyakorlat, hogy a felajánlott cserelakásokat rendre visszautasították azok, akiknek a lakását kisajátította a hatóság.

Jövő év július 1-jétől - a módosítás tervezett hatályba lépésétől - elég lesz felajánlani a cserelakást, és ha a szakértő szerint az megfelelő, de a tulajdonos nem fogadja el, akkor automatikusan pénzt kap a kisajátított a lakásáért.

A tervezet megszüntetné azt az előírást, hogy a kisajátításnál a közösségi előnynek nagyobbnak kell lennie a tulajdon elvonásával okozott kárnál, ha az abban felsorolt okok miatt történik a kisajátítás. A kivételi listában szerepel a kiemelt beruházás, amelyet törvény vagy kormányrendelet nyilvánít ilyenné, miként az autópálya- és vasútépítés. A tervezet felveszi a kisajátítási célok közé a Natura 2000 területeket is: aki itt nem megfelelően műveli a földjét, attól az kisajátítható.

Rendezi a tervezet a kisajátított ingatlanon lévő jelzálog sorsát is. Erre azért volt szükség, mivel a jelzálogjog jogosultjai - rendszerint a bankok - nem vettek tudomást a kisajátításról, csak a végén kapcsolódtak be, amikor - lejárttá téve a hitelszerződést - a követelés fejében elvitték a kártalanítás nagy részét. Így nem maradt a lakástulajdonosnak elég pénze arra, hogy másik lakást vásároljon. Az új szabály szerint a jelzálogjogosultnak és az ingatlan tulajdonosának kell megállapodnia a jelzálog sorsáról, így az átvihető az új lakásra is.

Az Országgyűlés a múlt héten is módosította a kisajátítási törvényt. A változtatás lényege, hogy a kisajátítási eljárásban hozott közigazgatási határozattal szemben kérhető bírói felülvizsgálat a sérelmezett döntés érdemi megváltoztatására is kiterjedhessen.