A Hitközség mégis kiáll a feljelentett rabbi mellett

Vágólapra másolva!
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) rabbitestületének vezetősége kiáll Radnóti Zoltán, a fővárosi Bét Sálom zsinagóga rabbija mellett.
Vágólapra másolva!

Deutsch Róbert főrabbi ezt azután közölte, hogy az Index.hu kedden azt írta: a XI. kerületi rendőrség egy társával együtt gyanúsítottként hallgatta ki Radnóti Zoltánt különleges személyes adattal való visszaélés ügyében.

Deutsch Róbert furcsának nevezte, hogy Radnóti Zoltánt "ilyen ügybe keverték bele", egyúttal megjegyezte, hogy a XI. kerületi rabbi a rabbitestület "maximális támogatását élvezi". Az, hogy konkrétan milyen lépest tesznek, a testület későbbi döntésétől függ - tette hozzá.

Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke közölte: az ügy a rabbitestület kompetenciájába tartozik. Kiemelte, a Mazsihisz vezetői a rabbitestület vezetőségének levelet írtak, amelyben felajánlották, hogy ha igénylik, ingyenes jogi védelmet nyújtanak Radnóti Zoltánnak.

Az Index keddi cikkében az olvasható, hogy a napokban ujjlenyomatot vett Radnóti Zoltántól, és bűnügyi fotókat készített róla a rendőrség. A rabbit a Mazsihisz egyik korábbi, fontos pozícióban lévő alkalmazottja jelentette fel, mert a rabbi kiderítette róla, hogy a vallási szabályok szerint nem zsidó származású, anyai ágon ugyanis katolikus származású.

Radnóti Zoltán a blogjában azt írta, hogy a Mazsihisz vezetői cinkos némasággal figyelték, hogy őt, a budapesti és az országos hitközség közgyűlési tagját és elöljáróját egy nyilvánvalóan vallási kérdésben megalázó büntetőeljárás alá vonják.