Börtönbe mehet a zsidó vezető származását kutató rabbi

Vágólapra másolva!
Személyes adattal való visszaélés miatt két év börtönt is kaphat az az újbudai rabbi, aki kiderítette, hogy a Mazsihisz egyik vezetője anyai ágon nem zsidó. A rabbi szerint a hatóság beavatkozása a felekezet vallási ügyeibe súlyos precedenst teremthet.
Vágólapra másolva!

Különleges személyes adattal való visszaélés ügyében gyanúsítottként hallgatták ki Radnóti Zoltánt, a Mazsihisz újbudai Bét Sálom zsinagógájának rabbiját - közölte az Index.hu hétfőn. A hírportál szerint a napokban ujjlenyomatot vett, bűnügyi fotókat készített a rabbiról az illetékes kerületi rendőrség. A rabbit a Mazsihisz egyik korábbi fontos pozícióban lévő alkalmazottja jelentette fel, mert a rabbi kiderítette róla, hogy a vallási szabályok szerint nem zsidó származású.

Radnóti Zoltán blogjából kiderült, a gyanúsítás mögött lényegében az áll, hogy a Mazsihisz egyik befolyásos alkalmazottjáról, E. O.-ról kiderítette, a zsidó vallási szabályok szerint nem vehet részt a zsidó liturgia bizonyos szertartásain, ugyanis anyai ágon nem zsidó, hanem katolikus származású. E. O. éveken keresztül közeli munkatársa volt a hitközség vezetőinek, sőt egyértelmű volt, hogy ő lesz Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató utódja - írja az Index.

Két év börtönt kaphat a rabbi

A rabbi szerint a Mazsihisz vezetői "cinkos némasággal figyelték", hogy őt, a budapesti és az országos hitközség közgyűlési tagját és elöljáróját egy nyilvánvalóan vallási kérdésben megalázó büntetőeljárás alá vonják. "Úgy tűnik, Önök fel sem fogják, milyen precedenst jelenthet ez a hatósági önkény, nemcsak az egész honi zsidóságra, de az összes többi vallási felekezetre nézve is" - írta a blogján Radnóti Zoltán.

Radnóti szerint a hatóság E. O. feljelentése nyomán két év szabadságvesztéssel büntethető bűncselekmény elkövetésével gyanúsítja, holott szerinte csak és kizárólag a munkáját végezte, amikor tisztázta, hogy "az ősi vallási törvények alapján" valakit "nem számíthatnak be a minjenbe, és nem hívhatják fel a Tórához".

Az Index szerint a rabbi blogjából az is kitűnik, hogy az ügy nem csupán E. O. vallási hátteréről szól, hanem egy kiterjedtebb ellentétről, amely megosztja a hitközség vezetését. A közzétett posztjaiban Radnóti azt is állítja, hogy a mostani rabosítást milliós pénzek, végkielégítések kifizetése is megelőzte - írja az Index.hu.