Hat év felett is járna a babakötvény

Vágólapra másolva!
Kedden a jegybanktörvénnyel kezd a parlament, szó lesz a fiatalok életkezdési támogatásáról, személyi jövedelemadóról, az állatorvosi kamaráról és oktatási kérdésekről. Matolcsy György kezdeményezi, hogy a 2006 előtt született gyermekek javára nyitható legyen egy Start-számla, legalább 25 ezer forint befizetésével.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés keddi ülésén folytatja a jegybanktörvény módosításáról szóló kormányzati javaslat tárgyalását, emellett a képviselők az elektronikus hírközlést érintő jogszabályok megváltoztatásáról és három oktatási tárgyú előterjesztésről is vitatkozhatnak.

A parlament reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdi munkáját, majd határoz a jegybanktörvény módosításának részletes vitára bocsátásáról, amelyet már kedden megtarthatnak. A kormány javaslatának elfogadása a feltétele annak, hogy Magyarország hiteltárgyalásokat kezdhessen a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval.

A kormány új előterjesztése alapján változnak a jegybankelnök és a monetáris tanács tagjainak felmentésére vonatkozó szabályok, a tanácsnak nem kell megküldenie napirendjét a kormánynak, a kabinet képviselője pedig nem vehet részt a testület ülésein. A javaslatról a Magyar Nemzeti Bank azt közölte: a kormány elfogadta a nemzetközi intézmények minden olyan javaslatát, amelynek törvénybe iktatását a hiteltárgyalások megkezdésének feltételéül szabták.

Ezt követően a személyi jövedelemadóról szóló törvény és a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvény módosításáról kezdődik vita. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter indítványában azt kezdeményezi, hogy a 2006 előtt született gyermekek javára nyitható legyen egy Start-számla, legalább 25 ezer forint befizetésével, az érintett gyermekek azonban nem kapnák meg a költségvetési törvényben életkezdési támogatásként meghatározott összeget.

Terítékre kerül a kormány törvényjavaslata a Magyar Állatorvosi Kamaráról, valamint az állatorvosi szolgáltató tevékenység végzéséről. Ez alapján az állatorvosi kamara továbbra is két szintre épülne, országos szervezetre és területi szervezetekre, a kabinet előterjesztése azonban lehetőséget adna a kamara szervezeti megújítására.

Az ülésnap további részében az elektronikus hírközlést érintő egyes törvények módosításáról, majd oktatási témájú kérdésekről - a tankönyvpiacot, valamint a köznevelési és felsőoktatási törvényt érintő változtatásokról - tárgyalhatnak a képviselők.

Az utolsó napirendi pontokban az egyes szociális tárgyú törvénymódosítások, valamint az igazságügyi és közigazgatási tárgyú törvények változtatására irányuló előterjesztések részletes vitáira kerül sor. Az Országgyűlés szerdától a jövő évi költségvetés vitájába kezd.