Dublinban harcol tovább az ír gázoló áldozatainak apja

Francis Ciarán Tobin, az ír gázoló és felesége a Dublini bíróság épületénél
Vágólapra másolva!
A tizenkét éve Leányfalun elgázolt gyerekek apja biztos volt abban, hogy végül átadják a magyar bíróságnak az ír gázolót, de azzal is megelégedett volna, ha Tobin Írországban tölti le a kiszabott büntetését.
Vágólapra másolva!

Családja és Magyarország szempontjából arculcsapásként értékeli az ír legfelsőbb bíróság döntését, és a napokban Dublinba utazik az a magyar férfi, akinek gyermekeit halálra gázolta Francis Ciaran Tobin 2000-ben - írta szerdai számában a Magyar Nemzet.

A lap azt írta: Zoltai Bence azért döntött úgy, maga megy a következő napokban Írországba, mert múlt kedden az ír legfelsőbb bíróság végleg elutasította az ír gázolóként ismertté vált férfi átadását Magyarországnak.

Az apa a lapnak elmondta: biztos volt abban, hogy végül átadják a magyar bíróságnak a férfit, de azzal is megelégedett volna, ha Tobin Írországban tölti le a kiszabott büntetését. Jelezte, kettős céllal megy Dublinba: sajtótájékoztatón tervezi bemutatni a tragédiának azt az oldalát, amely szerinte elsikkadt, továbbá jogi segítséget keres.

Tobin 2000. április 9-én, Leányfalun Volvójával előzés közben, nagy sebességgel felhajtott a járdára, és elütött két kisgyermeket, akik a helyszínen meghaltak. Az egyik áldozat öt-, a másik kétéves volt; utóbbi babakocsiban ült a szerencsétlenség pillanatában. Tobint - aki 2000. november 30-án, kiküldetése lejártával távozott Magyarországról - 2002-ben, távollétében az eljáró magyar bíróság háromévi szabadságvesztésre ítélte, majd ezt 18 hónapra csökkentették másodfokon.

Tobin az Irish Life biztosítótársaság magas rangú tisztviselőjeként három évig dolgozott Magyarországon. 2011 novemberében Tobin őrizetbe vonult, korábbi hírek szerint azért, hogy ott várja meg a kiadatási eljárás lezárását. Ha a bíróság átadta volna őt Magyarországnak, a börtönben töltött időt beszámították volna a büntetésébe. A keddi döntés értelmében Tobin őrizetbe vételét is megszüntették.