Vágólapra másolva!
Cselovszki Zoltán július 1-jétől váltja az új kulturális örökségvédelmi törvény miatt lemondott elnököt.
Vágólapra másolva!

Cselovszki Zoltán építész váltja július 1-jétől a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) élén a posztról lemondott Tamási Juditot - jelentette be L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára egy csütörtöki perkátai útátadási ünnepségen.

Tamási Judit két hete mondott le a KÖH elnöki posztjáról a kulturális örökségvédelmi törvény július 1-jén hatályba lépő módosításával. A kulturális örökség védelméről szóló törvény július 1-jén hatályba lépő módosítása elveszi a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, illetve a Kormányhivatalok Kulturális Örökségvédelmi Irodái építéshatósági jogkörét, és csak szakhatóságként vonja be őket az építési engedélyezési folyamatba.

A még áprilisban elfogadott törvénymódosítást benyújtói - Borkai Zsolt (Fidesz), Habis László és Michl József (KDNP) - azzal indokolták, hogy az önálló építésügyi hatósági hivatalok működésével az építési engedélyezés folyamata új körülmények közé kerül. Az új rendszerben szükségtelenné válik, hogy a Kormányhivatalok Kulturális Örökségvédelmi Irodái önálló építésügyi hatósági jogkörrel rendelkezzenek, hiszen szakmai elvárásaikat szakhatóságként maradéktalanul érvényre juttathatják.

A megváltozott rendszerben így az önálló építésügyi hatósági jogkört a települési önkormányzatok fogják ellátni, a Kulturális Örökségvédelmi Iroda mint szakhatóság vesz részt az építésügyi hatósági eljárásban.

Az építész végzettségű Cselovszki Zoltán jelenleg az V. kerületi önkormányzat Főépítészeti Irodájának osztályvezetője, aki korábban a Fidesz Új Budapest Központjának vezetője volt. 2006-ban Tarlós István, Tirts Tamás és Fónagy János mellett felmerült a neve a Fidesz főpolgármester-jelöltjeként is.