Orbán: A döntő kérdés, hogy ki kormányoz

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök szerint azt kell eldönteni, hogy mi magunkat kormányozzuk, vagy más kormányoz minket.
Vágólapra másolva!

Magyarország nem várhat a saját növekedési programjának elindításával az európai uniós döntésekre, "mert akkor csak a jóisten tudja, mikor indulnak be a mi növekedést elősegítő programjaink" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben. A kormányfő magyar újságíróknak nyilatkozott, amikor megérkezett az Európai Néppárt vezetőinek tanácskozására. A néppárti vezetők a délután kezdődő EU-csúcstalálkozó előtt egyeztetik álláspontjukat.

Magyarország érdekelt abban, hogy növekedés legyen Európában - hangsúlyozta Orbán Viktor, de megjegyezte: "az eltökéltség ez iránt szavakban erős, tettekben azonban még gyenge". Elmondta, hogy a 2013-ra szóló magyar költségvetés, amelynek a vitája már zajlik a parlamentben, "tartalmazni fogja a frakcióval folytatott tárgyalások eredményes lezárása után azokat a növekedési programokat, amelyekről itt majd egyébként beszélni fogunk, és Magyarország ezeket a programokat el is fogja indítani". Mint hangsúlyozta, ezek elindítása magyar részről nem függ attól, hogy "itt, Európában ezeket a programokat a többieknek sikerül-e elindítaniuk, vagy nem".

Azzal kapcsolatban, hogy milyen fajta jövő irányába halad az Európai Unió, a magyar miniszterelnök megállapította, hogy ma még minden részletkérdés tisztázatlan.

"Egyelőre nem szabad túlságosan előre szaladni, és túlságosan okosnak lenni" - mondta, és hozzátette, hogy Európa integrációs történetében időnként hatalmas, "toronyóra lánccal" jellegű bejelentések hangzanak el. Ő maga "az óvatos, mértéktartó beszéd híve" ebben az ügyben - mondta.

A kormányfő szerint az irány világos: akik bent vannak az eurózónában, "nem tudnak életben maradni másképpen, csak ha létrehoznak egy erőteljes bank-, fiskális és politikai uniót". "Nekünk, magyaroknak azt a kérdést kell tisztáznunk, hogy mi mit akarunk. Mi kormányozzuk magunkat, vagy valaki más kormányozzon bennünket? Ez itt a döntő kérdés. Ezért én most óvatosságot és kivárást javaslok. Nem vagyunk tagja az eurózónának. Nézzük meg, hogy mire jutnak, tanulmányozzuk a részeredményeket, és majd ha eljön az idő, ez évek múlva lesz, döntsünk arról, hogy kell-e valamit lépnünk" - fogalmazott Orbán Viktor. Hangsúlyozta emellett, hogy otthon eközben "egyetlen perc veszteség nélkül" cselekedni kell a növekedési program beindításával.