Földesi-Szabó: A nagypolitika is tudott a pénzlenyúlásról

Az Egymásért Alapítvány csempészet és sikkasztás miatt börtönben ülő volt vezetője vallomásában elmondta, hogy az ötletgazda Jakubinyi Róbert volt és az alapítvány kapcsolatban állt Szilvásy György akkori titokminiszterrel is.

Az Egymásért alapítványon keresztüli pénzlenyúló hálózat nem működhetett volna a polgári elhárítás akkori vezetőinek jóváhagyása és a nagypolitika tudta nélkül - a Magyar Nemzet szerint erről vallott Földesi-Szabó László, az alapítvány csempészet és sikkasztás vádjával 2010 decemberében első fokon hétéves szabadságvesztésre ítélt volt vezetője.

A lap pénteki számában ismertette: a Hír Tv Célpont című műsorának birtokába jutott és pénteken bemutatandó, államtitokká nem minősített dokumentumok tanúsága szerint az egykori rendőrtiszt azt vallotta, hogy Jakubinyi Róbert volt az alapítvány ötletgazdája. Hozzátették: Jakubinyiék azt kérték pénzért cserébe a titkosszolgálat vezetőitől, hogy simítsák el a számukra fontos büntetőügyüket, vagy például érjék el, hogy egy vidéki vámügynökség ne szűnjön meg.

Földesi-Szabó szerint ebben a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) vezetői partnerek voltak. Vallomása szerint Galambos Lajos, akkori főigazgató mintegy 150 millió forintot, Gyarmati György, akkori főosztályvezető 100 millió forintot, Simon Ibolya, a hivatal akkori jogásza pedig több hónapon keresztül havi 1-1,5 millió forintot kapott. A lap arról is beszámol, hogy Földesi-szabó kapcsolatban állt Szilvásy György akkori titokminiszterrel is, akinek testvérét az alapítványnál foglalkoztatták, továbbá a másik testvére által irányított kórháznak az alapítvány támogatást nyújtott.

Az alapítvány kuratóriumának tagjait érdekelni kezdte a politika, így Lendvai Ildikó, az MSZP volt frakcióvezetőjének kérésére Juhász Ferenc honvédelmi miniszter egy esetleges pártalapításról tárgyalt Jakubinyivel - olvasható a lapban. A férfinek sikerült Veres János akkori pénzügyminiszterrel is kapcsolatot létesítenie, amiről Földesi-Szabó hangfelvételt készített.

Az Egymásért-ügyről ebben a cikkünkben olvashat részletesen.

KAPCSOLÓDÓ CIKK