Egyre több a diplomás fiatal, de egyre rosszabb eséllyel találnak munkát - derül ki a KSH friss felméréséből. A frissdiplomások problémáit a válság erősíti, de a baj már korábban elkezdődött.

Jelentősen romlott a diplomás fiatalok foglalkoztatási aránya az elmúlt tíz évben - olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közzétett elemzésében. A fiatalok növekvő munkanélküliségében a válság is szerepet játszott, a folyamat azonban korábbról eredeztethető - áll a dokumentumban.

A Magyarország 2011 című, most közzétett kiadvány szerint a munkanélküliség kockázata az elmúlt évtized elejétől nőtt, és 2009-től keveset változott. A többi képzettségi szinthez viszonyítva a pályakezdő diplomás, 20-24 éves korcsoport munkanélkülisége magas.

A jelentés megállapítja azt is, hogy a népesség iskolai végzettsége az elmúlt években tovább javult, és a munkaerő-felmérés adatai szerint 2011-ben a 25-64 évesek több mint egyötöde rendelkezett főiskolai vagy egyetemi diplomával. Az emberek 31 százalékának legmagasabb iskolai végzettsége az érettségi, ennél valamivel alacsonyabb a szakiskolai vagy szakmunkás végzettségűek aránya (29 százalék). Alacsony képzettséggel, azaz legfeljebb befejezett általános iskolai végzettséggel a népesség 18 százaléka rendelkezett.

A felsőoktatásban a hallgatók számának növekedése az elmúlt évtized második felében megállt, ami a jelentkezők számának jelentős mértékű visszaeséséből adódik. A felsőoktatásban végzettek száma is kisebb ütemben emelkedett, mint a felvetteké, mert sokan nem tudnak diplomázni nyelvvizsga hiányában.

A felsőoktatás képzési területek szerinti szerkezete is változott az elmúlt években, a műszaki, a természettudományi, az egészségügyi területek és a szolgáltatás súlya erősödött, miközben a tanár- és az agrárképzésé csökkent. A közoktatás területén az óvodák számának csökkenése mellett az óvodai férőhelyek és a beiratott gyermekek száma emelkedett az elmúlt években, az ellátásban jelentős területi egyenlőtlenségek mutathatók ki.