Rábólintanak a hálapénzre a kórházigazgatók

hálapénz, orvos, kórház,
Vágólapra másolva!
Szinte minden magyar kórházban engedélyezték vagy engedélyezni fogják a hálapénz elfogadását - közölték az intézmények vezetői. A hálapénz adása vasárnaptól bűncselekménynek számít, hacsak a kórházigazgatók nem döntenek másképp. A legtöbb kórház vezetése úgy döntött, nem áll a paraszolvencia útjába.
Vágólapra másolva!

A legtöbb magyarországi kórházban engedélyezték vagy engedélyezni fogják a dolgozóknak a hálapénz utólagos elfogadását - derül ki az MTI által készített körképből. Az egészségügyi intézményekben a munka törvénykönyvének július elsejétől hatályos új szabályai alapján adták ki az engedélyt, de a kórházigazgatók utasításukban mindenhol közölték: a paraszolvencia előre kikövetelése bűncselekmény.

A vasárnap életbe lépő rendelkezések szerint a hálapénz elfogadása bűncselekménynek számít, kivéve akkor, ha a munkáltató ezt engedélyezi. Több igazgató nehezményezte, hogy erről nekik kell dönteniük, és az egészségügyi államtitkárságtól, illetve az állami kórházak új fenntartójától, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézettől (GYEMSZI) várnak állásfoglalást.

Elsőként Rácz Jenő korábbi egészségügyi miniszter, a Veszprém megyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója adott ki engedélyt a hálapénzek elfogadására múlt csütörtökön. Több kórház vezetője Rácz Jenő utasítását áttanulmányozva hozott döntést a napokban.

Az MTI összeállítása szerint kiadta az engedélyt a hálapénzek elfogadására többek között a fővárosi Uzsoki kórház, a váci, a nagyatádi, kecskeméti, nyíregyházi, békéscsabai, gyulai, hódmezővásárhelyi, dunaújvárosi és tatabányai kórház is. A kaposvári kórház vezetői szintén kiadták az engedélyt, de csak azzal a feltétellel, hogy fizetős, térítésköteles ellátások esetén még utólag sem kérhetnek hálapénzt az orvosok. A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató-főorvosa szintén feltételekhez kötötte a hálapénz elfogadását: itt a hálapénznek nem lehet szabott ára, és az orvos nem teheti a hálapénzt kötelezővé.

Rengeteg további kórház vezetője közölte, hogy ugyan még nem született meg náluk az engedély, de tervezik, hogy rövid időn belül kiadják. Tervezik a hálapénzt engedélyezni a budapesti Szent János Kórházban, a kalocsai, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei, miskolci, makói, marcali és egri kórházakban is. Szegeden, az egyetem klinikáin is megszülethet az írásos engedély, de itt az érdekképviseletekkel közösen csak a jövő héten döntenek erről.

A Vas Megyei Markusovszky Kórház viszont központi állásfoglalásra vár, és annak megismeréséig nem tervezik a veszprémihez hasonló utasítás kiadását. Nagy Lajos, a kórház vezérigazgató főorvosa szerint ugyanis nem lenne szerencsés, ha az állami kézben lévő kórházakban eltérő módon kezelnék ezt a meglehetősen összetett kérdést.

Varga Ferenc, a siófoki kórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség alelnöke szintén nem tartja elfogadhatónak, hogy a kórházigazgatók és kórházi vezetők "nyakába varrják" a döntést. Azt mondta, állami állásfoglalásra volna szükség. Ezért fordult a kórházszövetség a GYEMSZI-hez, amely a jövő hétre ígért tájékoztatást.