Megdőlt a hajnali melegrekord vasárnap

napfelkelte, hajnal, Budapest, Citadella, szabadság-szobor, Gellért-hegy,
Vágólapra másolva!
1987. július 1-jén Budapesten virradatkor 23,6 fokot mértek, mostanáig ez volt a rekord a napi legalacsonyabb hőmérsékletben. Most vasárnap hajnalban viszont ez is megdőlt, a fővárosban 24,3 fokot mértek.
Vágólapra másolva!

Megdőltek a budapesti és az országos napi legalacsonyabb hőmérsékleti rekordok is vasárnapra virradóra - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa, Jenki Szilvia. Július elsejére virradóra mostanáig az országban 1987-ben Budapesten volt a legmelegebb, 23,6 Celsius-fok. Ehhez képest most hajnalban a fővárosban 24,3 fokot mértek, ezzel a budapesti rekord megdőlt. Még ennél is melegebb volt viszont a hajnali órákban Tatán, így az új országos napi minimumrekord 25 fok lett.

Jenki Szilvia korábban közölte, hogy vasárnap folytatódik a kánikula, délután jellemzően 33-38 Celsius-fok várható, de néhol - elsősorban a Duna-Tisza közén - ennél is melegebb lehet. Mindeközben az UV-B sugárzás értékének nemcsak a maximuma, hanem az átlaga is az extrém szint felett (8,3) várható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére másod-, az ország többi megyéjére viszont harmadfokú figyelmeztetést adott ki. Ezeken a területen a napi középhőmérséklet várhatóan tartósan 27 fok felett alakul.

Az ország tavainál viharjelzés nincs érvényben. A Balaton, a Velencei-tó, a Tisza-tó és a Szelidi-tó 24 fokos, míg a Fertő-tó vízhőmérséklete 25 fok - közölte a meteorológiai szolgálat.

Az országos tiszti főorvos szombattól szerda éjfélig hőségriadót rendelt el. Az Országos Mentőszolgálat a tartósnak ígérkező kánikulában teljes kapacitással, a Balaton partjainál pedig megerősített egységekkel dolgozik.