Vágólapra másolva!
Jelentős ingatlan- és pénzvagyona van Győri Tibornak, a Miniszterelnökség új államtitkárának, de aranyba és ritka könyvekbe is befektet, és egy Audinak is tulajdonosa. A kormány honlapján közzétették az egy hónapja kinevezett államtitkárok vagyonnyilatkozait. Lázár János és Szijjártó Péter január közepe óta nem gyarapodott.
Vágólapra másolva!

Közzétették hétfőn a kormány honlapján Lázár János, Szijjártó Péter és Győri Tibor vagyonnyilatkozatait. Mindhárman azért tettek nyilatkozatot, mert egy hónappal ezelőtt kinevezték őket a Miniszterelnökségre államtitkárnak, és a törvény kötelezi őket erre. Lázár János és Szijjártó Péter legutoljára január közepén, a többi képviselővel együtt tett nyilatkozatot, Győri Tibor viszont eddig tanácsadóként segítette Orbán Viktor munkáját, így most kellett először vagyonnyilatkozatot tennie.

Az egy hónapja a Miniszterelnökség jogi ügyeiért felelős Győri Tibor a bevallása szerint vagyonos ember: olyan hosszú vagyonnyilatkozatot nyújtott be, hogy pótlapokat kellett illeszteni a formanyomtatványhoz. Győri összesen 8 ingatlannal rendelkezik: Pápán egy társasházi lakás tulajdonjoga, míg egy másik lakás haszonélvezeti joga az övé. Van egy telke Vonyarcvashegyen, egy hétvégi házon pedig haszonélvezeti joga van a településen. Gomba faluban egy horgásztanyán, Budapesten a III. kerületben pedig egy 430 négyzetméteres családi házon, illetve egy 70 és egy 86 négyzetméteres társasházi lakáson van haszonélvezeti joga.

Az államtitkár ugyan szolgálati kocsival jár dolgozni, de van saját autója is: 2010-ben vásárolt egy Audi A5 Coupét. A pénzét részben aranyba (van fizikai és befektetési aranya is), részben védett könyvtári dokumentumokba fektette, ezek egyike Pázmány Péter Isteni igazságra vezérlő kalauz című munkája.

Pénzét változatos befektetési formában őrzi: 2,83 millió forint és 8390 dollár értékben van befektetési jegye, 1,74 millió forint értékben kincstárjegye, 1,86 millió forint és 46 660 euró értékben kötvénye, 1,9 millió forintot, 47 360 dollárt és 61 720 eurót tart befektetési alapokban, van 300 ezer forint lekötött betétje, 3 millió forint készpénze, és életbiztosítása 17,5 millió forint és 71 320 euró értékben. Győri 99,69%-ban tulajdonosa a budapesti Media System Kft.-nek, és van 10,66 millió forintnyi, más szerződés alapján fennálló pénzkövetelése is.

Lázár János és Szíjjártó Péter is ugyanazt a vagyonnyilatkozatot töltötte fel a kormányzati honlapra, amelyet januárban adott le. Ezek szerint Lázárnak 22 millió forint értékű kötvénye, 6,8 millió forint értékű biztosítása, 6 millió forint értékű részvénye és - a januárihoz hasonlóan - 24,5 millió forint banki, valamint 16,5 millió forint magánhitele van. Az államtitkárnak egy Audi A6-osa, egy karosszéke, számos műtárgya, egy 40 hektáros szántója van, valamint övé egy hódmezővásárhelyi ház fele. Céges érdekeltségei sem változtak: a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt.-nek 2%-os tulajdonosa és igazgatósági tagja, amiért havi 82 ezer forintot markol fel. Egyéb vagyona is van Lázárnak: készpénzben 4,2 millió forint, míg bankszámlán 2 millió forintja van, míg földbérletért 4 millió forintot kap.

Szíjjártó Péternek 50 millió forint megtakarítása van, egy dunakeszi háznak és egy balatonedericsi nyaralónak tulajdonosa, és részben tulajdonosa egy győri lakásnak.