Pártkasszákból fizetik a vöröscsillag-perben megítélt kártérítést

2012.07.02. 20:46

A parlament megszavazta, hogy a pártok támogatásából vonják le azt a 6400 eurót, amit a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán ítéltek meg a vörös csillag viselése miatt elítélt Fratanolo Jánosnak.

Határozatban nyilvánította ki az Országgyűlés hétfőn este, hogy nem ért egyet a strasbourgi vöröscsillag-perben hozott ítélettel és kitart az önkényuralmi jelképek használatának szankcionálása mellett. A határozat szerint a magyar államra kirótt 6400 eurós kártérítést és perköltséget a pártok költségvetési támogatásából fizetik ki. A Fidesz támogatta a javaslatot, az MSZP és az LMP ellenezte, a KDNP és a Jobbik frakciója megosztott volt.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter előterjesztése alapján azonban nemcsak a Fratanolo Jánosnak, a Munkáspárt 2006 korábbi elnökének az Emberi Jogok Európai Bíróságán megítélt kártérítés összegét vonják le a pártok költségvetési támogatásából, hanem a jövőben mindig a pártoknak kell állniuk a kártérítést, ha Magyarországot a strasbourgi bíróság elmarasztalja az önkényuralmi jelképek használatának tiltásáért.