Odaadják a sörpénzt a kormánynak az egyetemisták

felsőoktatás, ösztöndíj, ELTE, Előadó, hallgatók
Vágólapra másolva!
Sörpénznek, talált pénznek nevezik a néhány ezer forintos, szerintük legfeljebb bulizásra elég ösztöndíjakat az egyetemisták, így az [origo] által megkérdezettek többsége nem bánkódna nagyon, ha elesne az összegtől. Erre nagy esélyük van: az oktatási államtitkárságnak jövőre az ösztöndíjakon is spórolnia kell, ezért azt tervezik, hogy megszüntetik a szétaprózott támogatásokat, és csak kevés, jól teljesítő diáknak fizetnek majd, igaz, a mostaninál nagyobb összegeket.
Vágólapra másolva!

"Az ösztöndíjat én mindig is sörpénznek tekintettem, mert havi nyolc-tízezer forintból megélni ugye nem lehet, akkor már jobb elinni" - mondta az [origo]-nak egy történelem szakos egyetemista, aki társaival az ELTE BTK Trefort kertjében üldögélt hétfőn délelőtt. Szerinte a bölcsészkaron az ösztöndíj "senkit nem ösztönöz a tanulásra", mert már közepes teljesítménnyel is zsebpénzhez lehet jutni, és a kiváló teljesítményekért is olyan kis összegek járnak, hogy azért nem érdemes jobban hajtani. A fiú ezért örülne, ha kevesebb hallgató kapna magasabb összegű, akár százezer forintos támogatásokat, és "nem csak sörre lenne elég az ösztöndíj".

Egy, a Budapesti Műszaki Egyetem gépészmérnöki szakára járó egyetemista saját bevallása szerint sem igazán éltanuló, de így is hatezer forint ösztöndíjat kapott havonta az elmúlt félévben. "Az ösztöndíjat mindig is ajándéknak, talált pénznek tartottam, jól jön havonta, kijön belőle egy bulis este, de nem vágna a földhöz, ha nem kapnám" - mondta. Szerinte is jobb lenne, ha csak néhány hallgató kapna nagyobb, akár az átlagos havi fizetésnek megfelelő támogatásokat.

Csak a legjobb 10-20 százalék kapna pénzt

Ezek a megkérdezett, nem éltanuló egyetemisták a jövőben valószínűleg elesnek az ösztöndíjuktól, mert a kormány a tervek szerint az eddigieknél jóval kevesebb hallgatónak ad majd tanulmányi támogatást. Jelenleg nagyjából minden második államilag finanszírozott hallgatónak átlagosan 10 ezer és 30 ezer forint közötti havi tanulmányi ösztöndíjat utal az állam. Az ösztöndíj minimális összege a rendelet szerint 5950 forint. Az oktatási államtitkárság azt szeretné, hogy "csak a kiemelkedő tanulmányi teljesítményt nyújtó hallgatónak járjon ösztönző támogatás. Ezt a lehetőséget a hallgatók tanulmányi rangsora szerinti legjobb 10-20 százaléknak kellene fenntartani" - mondta az [origo]-nak Kis Norbert felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár.

Vagyis a tervek szerint a jövőben csak az államilag finanszírozott hallgatók ötöde-tizede kapna ösztöndíjat, és a mostaninál nagyobb összegeket. Egy, a tervekre rálátó minisztériumi forrásunk szerint ez azt jelenti, hogy a 6-15 ezer forintos támogatások megszűnhetnek, és az állam a jól teljesítőknek több tízezer forintot fizet majd. Azt, hogy pontosan hány hallgató és mennyi pénzt kaphat, az intézmények állapítják majd meg.

Az oktatási államtitkárságról származó információnk szerint attól is függ, hogy hány diáknak fizetnek és mekkora támogatást, hogy az ösztöndíjkereten mennyit kell majd spórolni. Jövőre ugyanis 23 milliárddal kevesebbet kap a felsőoktatás a költségvetési törvényjavaslat szerint, és ezt a pénzt az intézményi átalakítások mellett a tanulmányi ösztöndíjakra költött pénz csökkentéséből takarítaná meg az oktatási államtitkárság. A szociális ösztöndíjakhoz viszont információnk szerint nem nyúlna az államtitkárság (szociális alapon például a fogyatékossággal élők, a halmozottan hátrányos helyzetűek vagy az árvák kaphatnak pénzt, havi 23 800 forintot).

Bulizásra vagy egy új ruhára elég az ösztöndíj

Az [origo] által megkérdezett ELTE-s és BME-s egyetemisták többsége egyetértett azzal az elvvel, hogy kevesebben kapjanak nagyobb ösztöndíjakat. Egy magyar szakos lány elárulta, hogy az előző félévben nagyon sokat tanult, 6,67-es átlaga lett, és ezzel a teljesítménnyel 21 ezer forintot kapott havonta. (A lány színjeles volt, és a szükséges 30 kreditnél többet gyűjtött a félévben, így jött ki az ötösnél magasabb átlaga.) Nem titkolta, hogy több pénzre számított, így egyetért a rendszer átalakításával.

Egy, a BME Vegyészmérnöki Karán tanuló lány szerint a jelenlegi "potom ösztöndíjak semmit nem érnek", mert nem javítanak a hallgatók anyagi helyzetén. "Aki marha sok kemény munkával négyes, ötös, annak ne kelljen már mindenféle diákmelót elvállalnia, hogy ne haljon éhen" - mondta a lány, aki szintén nem aprózná el a támogatásokat. Szerinte a jelenlegi ösztöndíjakat csak bulizásra vagy egy új ruhára lehet költeni.

Egy BME-s társa ugyanakkor megjegyezte: az is igazságtalan, ha valaki például egy tizeddel rosszabb átlaggal lemarad az ösztöndíjról, és nem kap egy fillért sem. "Valami alapösztöndíj azért kellene, nem csak a zsebpénz miatt, hanem lelkileg is jó az embernek, ha valamennyire díjazzák a tanulmányait" - mondta a közlekedésmérnöknek készülő fiú.

Az államtitkárság a juttatások rendszeréről a napokban kezdi az egyeztetést a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával.