Vágólapra másolva!
A férfinak, aki ötször vezette félre a tűzoltókat, a pénzbüntetésen kívül meg kell térítenie a tűzoltóautók vonulásának költségeit.
Vágólapra másolva!

Jogerősen pénzbüntetésre ítélte a bíróság azt a férfit, aki ötször tévesztette meg szándékosan a tűzoltókat. A vádlottnak a vaklárma miatti vonulások költségeit is meg kell térítenie, ez a katasztrófavédelem számításai szerint 190 ezer forint. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei katasztrófavédelmi szóvivő elmondta, a Jászberényi Városi Bíróság a megyében eddig példátlan döntést hozott azzal, hogy pénzbüntetést, 70 ezer forintos bírságot szabott ki a tűzoltókat szándékosan félrevezető férfira.

S. Tóth Anikó elmondta azt is, hogy a megyében működő tűzoltóságokra 2012 első negyedévében összesen tizenhárom szándékosan megtévesztő riasztás érkezett, és ezek mindegyikét szabálysértési feljelentés követte.

A segélyhívások valódiságát az ügyeletes nem mérlegelheti, ő minden esetben riasztja a tűzoltókat, akik ennek megfelelően csak a kiérkezés után, a helyszínen győződhetnek meg arról, mekkora a baj, valós volt-e a vészjelzés - mondta a szóvivő, megjegyezve, hogy az ügyeletet tárcsázók telefonszámát kijelzi a készülék, illetve hangfelvétel is rögzíti a bejelentést.

Szükség esetén ezeknek a bizonyítékoknak az alapján nyomoz a rendőrség. A szándékosan félrevezető bejelentővel szemben kiszabott bírság összegét az is befolyásolja, milyen mértékű felesleges költséget, illetve kárt okozott a tettes - mondta a szóvivő.