Magyarország megbüntetését kéri az EU-tól a HRW

Vágólapra másolva!
A Human Rights Watch emberi jogi szervezet levélben kérte Neelie Kroes uniós médiaügyi biztost: tegyen további lépéseket annak érdekében, hogy Magyarországon ne sérüljön a sajtószabadság.
Vágólapra másolva!

A sajtószabadság helyzete miatt további intézkedéseket kér Magyarország ellen Neelie Kroes médiaügyi biztostól a Human Rights Watch, mert az emberi jogi szervezet szerint a magyar kormány nem valósította meg az Európa Tanács ajánlásait a kérdésben.

"Mostanra világossá vált, hogy a magyar kormány nem hajlandó megtenni a megfelelő lépéseket a sajtószabadság helyzetének javítására. Eljött az ideje, hogy Kroes biztos tettekre váltsa a szavakat, és intézkedéseket hozzon annak érdekében, hogy Magyarországot az uniós szerződésnek megfelelően felelősségre vonják" - jelentette ki Lydia Gall, a Human Rights Watch emberi jogi szervezet Kelet-Európával és a Balkánnal foglalkozó kutatója.

Az Európa Tanácsnak a médiatörvényről készült jelentéstervezete több ponton is változtatást javasolt. A dokumentum az MTI hírmonopóliumát és a Médiatanács tagjainak megválasztását is kifogásolta. Kroes a Figyelőnek a múlt hónapban adott interjújában elmondta, hogy a kormány továbbra sem teljesítette a neki tett ígéreteit és az Európa Tanács állásfoglalásában írtakat, és ezt elég kínosnak tartja. A kormány az Európa Tanács 66 ajánlása közül mindössze 11-et vett figyelembe.

A Human Rights Watch álláspontja szerint a sajtószabadság korlátozása része annak a kiterjedtebb folyamatnak, amely az emberi jogi helyzet romlását idézi elő Magyarországon. A szervezet példaként hozza fel a bíróságok függetlenségének a csorbulását, a vallásszabadság korlátozását, a homoszexuálisokkal és a hajléktalanokkal szembeni diszkriminációt.