Milliós könyvritkaságai vannak Orbán új államtitkárának

Vágólapra másolva!
Igazi könyvritkaságokba fektetett milliókat a Miniszterelnökség új államtitkára. Győri Tibor hétfőn közzétett vagyonbevallásában három könyvet is feltüntetett, ezek közül a legkevésébé értékesért is közel egymillió forintot fizetett néhány éve egy aukción, a legértékesebbnek pedig másfélmillió forint volt a kikáltási ára.
Vágólapra másolva!

Jelentős ingatlanvagyona és pénzbeli befektetése mellett aranyba és értékes könyvekbe is befektet a Miniszterelnökség új államtitkára, Győri Tibor. Az új vezető vagyonnyilatkozatát hétfőn hozták nyilvánosságra a kormány oldalán, és itt írtunk róla részletesen.

A vagyonbevallásban feltüntetett, címmel megjelölt három könyvritkaságról részletes beszámolót közölt az Országos Széchényi Könyvtár blogja. A keddi bejegyzés szerint az egyik könyv Pázmány Péter Kalauza, annak is az első pozsonyi kiadása 1613-ból. A blog szerint három évvel ezelőtt 900 ezer forintért adták el egy aukción a "fényes Esterházy Miklós tulajdonjegyével ellátott művelődéstörténeti kincset".

Forrás: Országos Széchenyi Könyvtár: RMNY 1059
Pázmány Péter munkája

A vagyonbevallásban második helyen feltüntetett könyv az erdélyi országgyűlési törvénycikkek valamelyik magyar nyelvű kiadása. A blog szerint nagy valószínűséggel annak az1613-as kolozsvári kiadásnak egy példányáról lehet szó, melynek végét Bethlen Gábor sajátkezű aláírása és papírfelzetes viaszpecsétje zárja. Ez a további ismert példányok egyikén sem szerepel. A könyv néhány éve került elő egy aukción, ahol a leütési ára meghaladta a másfél millió forintot.

Forrás: Országos Széchenyi Könyvtár: RMNY 1058
Másfélmillió forintot ér ez a könyv, amelyben Bethlen Gábor aláírása is szerepel

A blog szerint bibliofil szempontból a harmadik könyv a legizgalmasabb. A vagyonbevallásban feltüntett szűkszavú leírás - "Kalendarium, es az ielen valo" - alapján ez a könyv különleges ritkaságnak számító 16. századi nyomtatvány lehet. A régi magyar kalendáriumok komoly ritkaságnak számítanak, hiszen az évszázados használat során gyakorlatilag ronggyá olvasták őket tulajdonosaik, így egy-egy példány felbukkanása a magyar művelődéstörténet becses forrása. A nyomtatvány 2007-ben bukkant fel, és árverésen került újra magántulajdonba. A kikiáltási ára másfél millió forint volt.

Forrás: Országos Széchenyi Könyvtár: RMNY 503


A legizgalmasabb a három közül ez a naptár

A naptárt és prognosztikont tartalmazó mű egyetlen ismert példányának kalandos története van - írja az OSZK blogja. A nyolcadrét nagyságú, 43 számozatlan levelet és magyar nyelvű kézírásos bejegyzést tartalmazó régi könyvet ma már új pergamenkötés védi. Címlapján vörös és fekete nyomással a babérkoszorúval övezett magyar címer látható. A művet Piotr Slowacki (1588†) krakkói matematikus és csillagász állította össze, akinek kalendáriumai népszerűek voltak idehaza, míg a fordító Pál Sebestyénről mindössze annyit tudunk, hogy a nyomtatvány megjelenésekor a bécsi egyetemen tanult.